Synsproblemer

Vi kan alle blive ramt af synsproblemer. Læs om de mest almindelige her - og få råd til, hvordan du kan få dit skarpe syn igen.

 • Læsebriller

  Hvis du synes, at det er blevet sværere at læse avisen, så er du ikke alene. Mange oplever, at synet begynder at ændre sig i starten af 40’erne. Det sker, fordi øjets linse bliver mindre fleksibel, og derfor får man sværere ved at fokusere. Fordi udviklingen sker over en lang periode, er det dog ikke alle, som kæder det sammen med et behov for briller eller kontaktlinser.

 • Langsynet

  Langsynethed, eller hyperopi, er en helt almindelig øjensygdom. Det forekommer, hvis hornhindens krumning er flad, eller hvis øjets er for kort. Derfor kan man ikke fokusere klart. På lang afstand ses genstande tydeligt, men på kortere afstande virker de slørede.

 • Nærsynet

  Nærsynethed, eller myopi, er en helt almindelig øjensygdom. Det forekommer, hvis øjet ikke kan bryde eller afbøje lyset ordentligt. Det medfører, at man ikke kan fokusere klart. På kort afstand ses genstande tydeligt, men på længere afstande virker de slørede.

 • Tørre øjne

  Tørre øjne er en ret normal tilstand. Det skyldes som regel, at øjnene ikke producerer tårer nok, eller at de fordamper for hurtigt fra øjet. Normalt er det ikke en alvorlig tilstand. Dermed ikke sagt at det ikke kan være ubehageligt. Her kan du læse mere om symptomer, årsager og hvad der kan afhjælpe problemet.

 • Natteblindhed

  Oplever du udfordringer med at se, når du færdes i mørke og om natten? Så er du ikke alene. Mange danskere oplever vanskeligheder med at navigere og se objekter og detaljer efter mørkets frembrud. Udfordringer med nattesynet kaldes også i daglige tale natteblindhed, og det kan være en meget ubehagelig oplevelse, fordi et godt syn er en forudsætning for at kunne færdes trygt.

 • Bygningsfejl

  Bygningsfejl, eller astigmatisme, er uregelmæssigheder på hornhindens krumning. For nogle kan det give synsforstyrrelser. Det er meget svært at finde et perfekt øje, rent faktisk har langt de fleste en lille bygningsfejl, det er bare ikke hos alle, at den er så stor, at det kræver korrektion med linser eller briller. Her kan du læse mere om bygningsfejl, hvordan man stiller diagnosen, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

 • Dobbeltsyn

  Dobbeltsyn, eller diplopi, er en synsforstyrrelse, der betyder at én genstand gennem synet kan blive opfattet som to. Det sker, fordi øjets to synsakser ikke er rettet mod det samme punkt. Den mest normale udgave er ”kikkert dobbeltsyn”, der påvirker det ene øje og øjnenes evne til at samle billederne. Dobbeltsyn kan være et tegn på en række forskellige øjenproblemer, og kan være alvorligt. Derfor bør du reagere hurtigt, hvis du oplever, at du ser dobbelt.