Natteblindhed

Hvad er natteblindhed?

Oplever du udfordringer med at se, når du færdes i mørke og om natten? Så er du ikke alene. Mange danskere oplever vanskeligheder med at navigere og se objekter og detaljer efter mørkets frembrud. Udfordringer med nattesynet kaldes også i daglig tale natteblindhed, og det kan være en meget ubehagelig oplevelse, fordi et godt syn er en forudsætning for at kunne færdes trygt.

Derfor oplever du ubehag ved at færdes i mørke

Mange føler sig generet af natteblindhed, når øjnene udsættes for meget markante ændringer i lysforholdene fra mørke til blændende lyst. De fleste af os føler os mest generet af natteblindhed, når vi skal køre bil i mørke, fordi det kan være vanskeligt at orientere sig i mørke med den høje fart, når vi samtidig udsættes for modkørende bilisters skarpe lys.

Vores evne til at se skabes af øjnenes forskelligartede synsceller, der kaldes tappe og stave, og de reagerer forskelligt på lyspåvirkning. Tappe fungerer kun ved dagslys og danner vores farve- og skarpsyn, mens stavene kun fungerer i mørke og danner vores nattesyn.

Måske har du oplevet følelsen af blænding, når du færdes i mørke omgivelser og pludselig udsættes for meget skarpt lys fra en passerende bils forlygter. Det oplever du, fordi der går lidt tid før dine øjne justeres efter den pludselige ændring i lysforholdene. Det sker ved, at de synsceller, vi kalder tappe, aktiveres. Stavene, som bruges til at se i mørke, fungerer nemlig ikke optimalt i det skarpe lys, og derfor kan lyset fra modkørende bilister syne meget intenst.

Når bilen har passeret, vil nogle også opleve udfordringer med at fokusere i mørket igen, fordi stavene kun lidt efter lidt aktiveres, når vi befinder os i mørket igen. Langsomt vil det være muligt at ane flere detaljer i mørket, men der kan gå 15-20 minutter eller mere, før man igen har fuldt udbytte af sit nattesyn.

Læs mere om hvordan du kan afhjælpe natteblindhed her >>

Er du natteblind?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Mørkeblind eller natteblind?

Det er faktisk en meget lille del af danskerne, der reelt er natteblinde – de fleste af os er mørkeblinde.

Natteblindhed er en øjensygdom (Retinitis Pigmentosa), hvor nogle af øjets synsceller er defekte og har nedsat evne til at opfange og omdanne lys til nerveimpulser. Personer, der lider af natteblindhed, har store udfordringer med at se detaljer, kontraster og farver i mørket. Mange natteblindes nattesyn er så nedsat, at deres syn i tusmørke er lige så begrænset, som normaltseendes syn er om natten, så de har store synsudfordringer i mørke.

Mørkeblindhed forekommer derimod, når vores øjne regulerer synet efter en ændring i den lysmængde, der rammer øjet. Det kan være en ubehagelig oplevelse, at evnen til at se kontraster, lys og farver nedsættes, men i modsætning til natteblindhed fortager det sig igen, når vores øjne har justeret sig efter lysforandringen.

Da symptomerne på natteblindhed og mørkeblindhed er meget ens, forveksles de to ofte med hinanden, men den afgørende forskel er, at mørkeblindhed er en naturlig synsjustering i øjet, hvorimod natteblindhed er en sygdom. Når vi bruger ’natteblindhed’ i daglig tale, så er det altså egentlig mørkeblindhed, vi taler om. Derfor omtaler vi også hos Nyt Syn mørkeblinde som natteblinde, da mange faktisk ikke er klar over, at der er en forskel.

Hvad forårsager natteblindhed?
Når vi omtaler natteblindhed (mørkeblindhed), så taler vi ofte om det som en tilstand, der er ens for alle, der oplever det - men det er naturligvis ikke tilfældet. Natteblindhed kan forekomme i mange grader. Nogle har så store udfordringer med natteblindhed, at de ikke kan køre bil efter mørkets frembrud, mens det for andre kun i mindre grad har betydning for deres nattesyn.

Der kan være mange årsager til, at du oplever udfordringer med dit nattesyn. Her kan du læse mere om nogle af de årsager, der kan have betydning for dit nattesyn: 

Øjensygdomme kan forårsage defekte synsceller
En række øjensygdomme kan være årsagen til, at du oplever udfordringer med natteblindhed, blandt andet grå stær og Retinitis Pigmentosa, som også bare kaldes natteblindhed. Har du mistanke om, at en øjensygdom er årsagen til, at du oplever problemer med natteblindhed, så bør du få det undersøgt hos en optiker, som kan hjælpe dig med korrektion eller eventuel anbefale en behandling hos en øjenlæge.

Med alderen får mange generelt et dårligere syn
De fleste erfarer, at synet forandres med alderen, fordi der sker ændringer i øjets linse. Da vi i forvejen ser dårligere i mørke end i dagslys, kan selv en lille forringelse eller ændring i vores syn have stor betydning for vores evne til at se i mørke, og derfor er det vigtigt at korrigere selv små synsændringer. Samtidig aftager lysfølsomheden med alderen, og evnen til at skelne mellem gråtoner nedsættes, og det kan for nogle forringe evnen til at se og navigere i regnvejr og mørke.

Når vi bliver ældre, øges risikoen desuden for aldersrelaterede øjensygdomme, eksempelvis grå stær, som medfører tiltagende dårligt syn, hvis det ikke behandles. Det er derfor en god idé at få tjekket synet jævnligt. 

  
Book en tid hos din lokale optiker her >>

Er du blevet natteblind med alderen?

Der kan være mange årsager til, at nattesynet hos nogle bliver dårligere med alderen, og derfor er det ekstra vigtigt, at du jævnligt får undersøgt dit syn hos din lokale optiker – særligt hvis du oplever ændringer i dit syn, når du færdes i trafikken som bilist om natten. Tag natteblindtesten og find ud af, om du oplever symptomer på natteblindhed.

Symptomer på natteblindhed

Nedsat syn ved lav belysning

Lysfølsomhed og gener ved blænding

Vanskeligheder ved hurtige fokusskift

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du føler dig natteblind, bør du bl.a. få tjekket, om du får de rette vitaminer, og om din nuværende synsløsning har den rette styrke.

Mangler du A-vitamin?

Mangel på A-vitaminer kan faktisk give dårligere syn. Vores kroppe bruger nemlig A-vitamin til at danne farvestoffet synspurpur (Rhodopsin), som bruges af de synsceller (stavene), der giver os vores nattesyn. Når lys rammer nethinden, aktiveres øjets synspurpur, der er med til at skabe elektriske impulser til hjernen, så der dannes et billede af det, vi ser. De fleste af os får dækket vores behov for A-vitamin i vores daglige kost, men har du mistanke om, at du er i underskud på A-vitamin, bør du være opmærksom på at spise kost med et højt indhold af A-vitamin som gulerødder og broccoli, eller søg læge og få undersøgt om du ville have gavn af A-vitamintilskud.

Briller og kontaktlinser med forkert styrke

Vores syn ændres hele tiden, så det er vigtigt at få lavet synstests jævnligt, hvis du vil være sikker på at få mest ud af dit syn hele tiden. Da vores syn generelt er dårligere om natten, er det vigtigt at bruge briller og kontaktlinser med den korrekte styrke, når du kører bil. Føler du dig utryg ved at køre bil om natten, og er det længe siden, du har fået lavet en synstest? Så bør du bestille tid til en synstest hos din lokale optiker, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige styrke til netop dine øjne.

  1. 1 Øjensygdomme

    En række øjensygdomme kan være årsagen til, at du oplever udfordringer med natteblindhed, blandt andet grå stær og Retinitis Pigmentosa, som også bare kaldes natteblindhed.

  2. 2 Dårligere syn med alderen

    Synet forandrer sig med alderen, fordi der sker ændringer i øjets linse. Da vi i forvejen ser dårligere i mørke end i dagslys, kan selv en lille forringelse i vores syn have stor betydning for vores evne til at se i mørke.

  3. 3 Mangel på A-vitamin

    Mangel på A-vitaminer kan faktisk give dårligere syn. Vores kroppe bruger nemlig A-vitamin til at danne farvestoffet synspurpur (Rhodopsin), som bruges af de synsceller (stavene), der giver os vores nattesyn.

  4. 4 Forkert styrke

    Vores syn ændres hele tiden, så det er vigtigt at få lavet synstests jævnligt, hvis du vil være sikker på at have et optimalt syn hele tiden. Da vores syn generelt er dårligere om natten, er det vigtigt at bruge briller og kontaktlinser med den korrekte styrke, når du kører bil.

Blændinger er ubehagelige

Mange af os har oplevet ubehag ved at køre bil i mørke på grund af blændinger fra gadelygter og modkørende bilisters forlygter. Forlygter med LED-lys, der har et blåt skær, kan efterlade os i flere sekunders blindhed.

Undgå natteblindhed med ZEISS DriveSafe

ZEISS har udviklet en revolutionerende brilleglasteknologi, der for rigtig mange bilister mindsker ubehaget ved bilkørsel om natten. DriveSafe brilleglasset har nemlig en særlig overfladebehandling, der dæmper blændinger fra modkørende bilister, og gør de hurtigere fokusskift lettere, når du skal orientere dig i trafikken.