Ofte stillede spørgsmål om kontaktlinser

Her finder du en række spørgsmål, som vores kunder ofte stiller os. Og naturligvis svarene på spørgsmålene. Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål her, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte din lokale optiker.

Spørgsmål og svar om kontaktlinser

Kan alle bruge kontaktlinser?
I princippet ja. Men der kan være medicinske årsager, der umuliggør det for enkelte. Hvis du har meget sensitive eller tørre øjne, kan linser føles ubehagelige.
Kan jeg bruge kontaktlinser, hvis jeg har tørre øjne?
Moderne linsemateriale er netop udviklet for at imødekomme tørre øjne og de tørre indemiljøer, vi færdes i. I særligt udtalte tilfælde vil du kunne afhjælpe eventuelle gener med øjendråber og nedsat brug. I meget få tilfælde vil generne betyde, at du må stoppe med at bruge kontaktlinser.
Kan jeg bruge linser, når jeg har bygningsfejl?
Ja, der kan laves kontaktlinser i næsten alle styrker og til de fleste bygningsfejl.
Findes der linser til store styrker og bygningsfejl?
Ja, det er i dag muligt at lave kontaktlinser til stort set alle former for synsfejl.
Findes der flerstyrkelinser?
Ja, der findes flerstyrkelinser. Både som endags- og månedslinser.
Jeg har fødevareallergi, kan jeg prøve kontaktlinser?
Vi anbefaler, at du bruger endagslinser. Dermed undgår du linsevæskerne. Såfremt dine styrker falder udenfor endagskontaktlinse-området, vælger vi en anden linsetype til dig kombineret med plejesystemer, der er særligt egnede til allergiske øjne.
Hvorfor bliver synet dårligere, jo ældre man bliver?
Øjets linse (den man bruger til at stille skarpt med) bliver mindre elastisk med alderen. Derved opstår der problemer med at se skarpt på nært hold. Mange gange bliver der også problemer med at se på afstand.
Kan børn bruge linser?
Mange børn kan få kontaktlinser, fra de begynder i skolen, men det afhænger af barnets modenhed. Barnet skal være motiveret for at bruge og håndtere linser selv. Barnet skal også kunne modtage og forstå elementære principper i hygiejne og pleje af kontaktlinser. Ofte bliver forældrene overraskede over deres barns succes med at håndtere linserne.
Kan jeg bruge linser sammen med make-up?
Ja, men undgå at der kommer make-up på linsen. Tag derfor altid linser på før du tager make-up på. Tag altid linsen ud før du fjerner din make-up. Vi anbefaler, at du bruger en vandbaseret og ikke en vandfast mascara.
Kan mine øjne tage skade af at bruge linser i mange år?
Såfremt du bruger dine linser som foreskrevet af din optiker, har moderne kontaktlinser ingen skadelig langtidseffekt på dine øjne.
Er det ikke ubehageligt at putte fingeren i øjet?
I begyndelsen kan det være svært, men alle kan lære at tage linser af og på. I Nyt Syn har vi mange års erfaring i at instruere nye linsekunder. Du får altid en grundig instruktion i håndtering af linser samt renseprocedure. Vi mener, det er vigtigt, at du først bevæger dig ud i hverdagen, når du føler dig sikker i alle faser som ny kontaktlinsebruger. At håndtere linser kræver disciplin og omtanke, og at du følger de retningslinjer, som vi har givet dig. Gør du det, vil der ikke være noget ubehag forbundet med at håndtere kontaktlinser.
Hvordan får jeg den bedste start med kontaktlinser?
En kyndig og grundig instruktion uden tidspres er forudsætningen for succes som ny bruger af kontaktlinser. Hos Nyt Syn lægger vi stor vægt på, at vores nye kontaktlinsekunder går hjem med en sikker fornemmelse af det at håndtere linser. Du er velkommen i en af vores butikker til en uforpligtende snak om dine muligheder.er
Beskytter kontaktlinser mod UV-stråler?
Nej, solens stråler påvirker ikke kun vores hud, men kan også have negativ effekt på øjets ydre såvel som indre væv. Derfor skal du bære solbriller ved ophold i solen - også selv om du sidder i skyggen. De mange refleksioner fra især vand og sand påvirker fortsat hud og væv trods parasollens svalende skygge. UV-filter i kontaktlinser er derfor en ekstra beskyttelse, men bør ikke stå alene.
Er det farligt at bruge linser?
Udviklingen af nye kontaktlinsematerialer har skabt helt nye forhold for den moderne linsebruger. Hyppig udskiftning og kontaktlinser med høj iltgennemtrængning betyder sikkerhed og en komfortabel hverdag for dig med kontaktlinser. Det eneste der kræves er, at du nøje følger de anvisninger, du får, og at du bruger din sunde fornuft. Vurder dine øjne hver dag foran spejlet. Hold pause og søg vejledning hvis dine øjne virker stressede.
Kan kontaktlinser bruges flere dage end foreskrevet?
Nej. Du bør altid kun bruge dine kontaktlinser som foreskrevet af producenten. Hvis kontaktlinserne ikke bruges som anvist, kan det føre til eksempelvis sløret syn og irritationer i øjet.
Kan kontaktlinser afhjælpe tåget syn?
Hvis du oplever sløret eller tåget syn, fordi du har behov for synskorrigerende styrker, vil en kontaktlinse kunne afhjælpe dine synsudfordringer. Optikeren vil efter en grundig synsprøve kunne vejlede dig i, om dit syn kan korrigeres med kontaktlinser.
Kan kontaktlinser bruges til sport?
Ja, kontaktlinser kan sagtens bruges til sport. Faktisk kan kontaktlinser være en bedre synsløsning, hvis man lever en aktiv livsstil, da briller kan sidde i vejen ved fysisk aktivitet.
Må jeg tage kontaktlinser med i håndbagagen?
Du må gerne medbringe både kontaktlinser og kontaktlinsevæske i din håndbagage, når du skal ud og flyve. Kontaktlinsevæske betragtes som flydende medicin, og det kan derfor medbringes i større mængder end 100 ml. Det skal være i original emballage og fremvises ved security, hvor det skal screenes i en separat bakke. Vi anbefaler dog, at du bruger endagslinser, når du flyver. Så kan du nemlig nemt tage nye linser i brug, hvis du skulle miste én - og så slipper du for at skulle medbringe kontaktlinsevæske.

Er du i tvivl om, hvordan man bruger kontaktlinser?