Bygningsfejl

Hvad er bygningsfejl?

Bygningsfejl, eller astigmatisme, er uregelmæssigheder på hornhindens krumning. For nogle kan det give synsforstyrrelser. Det er meget svært at finde et perfekt øje, rent faktisk har langt de fleste en lille bygningsfejl, det er bare ikke hos alle, at den er så stor, at det kræver korrektion med linser eller briller. Her kan du læse mere om bygningsfejl, hvordan man stiller diagnosen, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

Hvad skyldes bygningsfejl?

Bygningsfejl skyldes uregelmæssigheder i hornhindens krumning, der kan give nedsat synsevne. Det betyder, at lyset, som kommer ind i øjet, ikke fokuseres på nethinden bagerst i øjet, som det burde, men i stedet på punkter foran og bag den.

Med bygningsfejl har man altså ikke skarpt syn i alle retninger. Der er nogle steder på hornhinden, som er dybere eller højere end andre steder. Man beskriver det tit som om hornhinden har en lille bakke eller en dal. Den ujævne hornhinde giver et sløret syn og trætte, anstrengte øjne uanset ens synsstyrke. Derfor findes bygningsfejl også både sammen med nærsynethed og langsynethed.

Langt de fleste mennesker fødes med en grad af bygningsfejl. Ligesom med kroppens andre organer er øjet næsten aldrig helt perfekt, og der skal meget små ujævnheder til, for at man har en bygningsfejl. Det er dog ikke alle bygningsfejl, som kræver korrektion. Nogle gange kan bygningsfejl også opstå som resultat af et traume mod øjet, sygdom i øjet eller en øjenoperation.

Bygningsfejl, som kræver korrektioner af synet, opdages som regel, når synet begynder at blive sløret. Det fører til, at man sidder og kniber øjnene sammen, når man skal se skarpt. Det kan føre til læsebesvær, træthed, hovedpine og dobbeltsyn. Nogle ser en utydelig omkreds om det, de fokuserer på, eller det virker som om, at omkredsen er forskudt eller dobbelt.

Hvis du har mistanke om bygningsfejl, kan du finde ud af det hos en optiker eller en øjenlæge. De undersøger dit syn og finder ud af, hvor meget der eventuelt skal korrigeres, for at du får det optimale syn. Ofte undersøger de også dit øjes generelle sundhed, så du kan være sikker på, at alt er, som det skal være.

Har du en bygningsfejl?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Hvordan behandler man bygningsfejl?

Hvis din bygningsfejl forringer din synsevne, kan man behandle det ved at rette den uregelmæssige krumning som hornhinden har. Det kan man enten gøre ved hjælp af briller, kontaktlinser eller en operation. Når man benytter briller og kontaktlinser, går man direkte ind og korrigerer for ujævnheden på hornhinden, så synet igen bliver skarpt. Man kan også anvende en særlig stiv kontaktlinse kaldet en natlinse. Natlinsen sover man med, og den former i løbet af natten øjets hornhinde, så krumningsfejlen retter sig, og bygningsfejlen bliver neutraliseret. Det er uskadeligt og virker kun så længe, at man fortsat bruger linserne, for ellers vil øjets krumning vende tilbage til den oprindelige form.

Briller kan give dig et skarpt syn

Har du en bygningsfejl, kan vi korrigerer dit syn med briller. Vi kan fremstille dine brilleglas, så de korrigerer for din bygningsfejl og give dig dit et skarpt syn. Vi har et stort udvalg af brilleglas, der passer til ethvert behov. Fælles for alle vores ZEISS-glas er, at de lever op til vores høje standarder for kvalitet og komfort.

Skarpt syn med operation

En øjenoperation kan foretages med en laserteknik der kaldes LASIK. Man går ind med laser og retter på øjets hornhinde, så man fjerner bygningsfejlen og får ensrettet lysbrydningen. På den måde rammer lyset nu på øjets nethinde, og man opnår et skarpt syn.

Har du en bygningsfejl?

Lider du af bygningsfejl eller forringet synsevne, eller vil du bare gerne være sikker på, at du får mest muligt ud af dit syn, så kan du nemt og hurtigt booke en uforpligtende synstest hos en af vores optikere. På den måde er du sikker på at få mest ud af dit syn.