Langsynet

Hvornår er man langsynet?

Hvis du er langsynet, er det langt nemmere for dig at se genstande klart på lang afstand end på kort afstand. Jo tættere du kommer på genstanden, jo mere uklart ser du den. Denne tilstand kaldes også hypermetropi.

Langsynethed opstår, fordi dit øjeæble er for kort i forhold til den optiske styrke, således at billedet af omverdenen dannes bag nethinden i stedet for på selv nethinden. Når dette er tilfældet, kan dit øje ikke fokusere optimalt.

Langsynethed kan være arveligt, men kan også forekomme, uden at nogen af dine familiemedlemmer har det. Ofte vil du som ung ikke mærke det store til, at du er langsynet, men med alderen forværres tilstanden.

Ud over at genstande kan være svære at se tydeligt, når de er tæt på øjet, vil du opleve, at du er nødt til at knibe øjnene sammen for at kunne stille skarpt på en genstand. Dette kan medføre, at du føler dig træt, når du har læst, skrevet eller tegnet over længere tid – og derudover kan du få hovedpine og et sløret syn. 

 

Langsynethed hos børn

Børn har ofte helt andre symptomer på langsynethed og vil typisk få skelen. Hvis et barn ikke bliver behandlet for dette, inden de er cirka seks år, kan det resultere i, at de får et såkaldt dovent øje, som måske aldrig kommer til at se optimalt. Derfor er det vigtigt, at dit barn bliver undersøgt hos en øjenlæge, hvis du fornemmer, at der er nogen som helst form for synsnedsættelse.

Når man skal måle synsstyrken på børn og unge, griber man undersøgelsen lidt anderledes an. Børn og unges linser er meget fleksible, og derfor kan de kompensere for langsynethed.  Derfor benytter man øjendråber, der midlertidigt lammer linsens fokuseringsevne og dermed evnen til at kompensere for langsynethed. Herefter måles barnets nøjagtige synsstyrke.

Find ud af hvad du skal være opmærksom på omkring dit barns syn >

 

Normalt syn

Syn med langsynethed

Hvordan bliver man undersøgt for langsynethed?

Når du bliver undersøgt hos en optiker eller en øjenlæge, bliver din synsstyrke målt med en såkaldt autorefraktor. Ved at kigge på et lille billede i en maskine, måler computeren ved hjælp af lys dit øjes synsstyrke og herefter bestemmes synsstyrken.

Hvordan behandles langsynethed?

Langsynethed kan korrigeres med både briller og kontaktlinser med plusstyrke. For at kunne korrigere benyttes en samlelinse, der kan samle lysets stråler, inden de rammer øjet. Samlelinsen skal hjælpe med at opveje den brydning, som øjets egen linse ikke kan.

Hvis man er meget langsynet, kan briller i nogle tilfælde blive en kosmetisk udfordring, fordi øjnene kommer til at se meget store ud. Et godt alternativ i dette tilfælde vil være at få kontaktlinser.

Langsynethed kan i visse tilfælde opereres med et laserkirurgisk indgreb på hornhinden, hvor man ændrer på øjets brydning – det er dog langt fra alle, der er egnede til en operation. Inden operationen foretages der en grundig synsundersøgelse, og herefter foregår operationen i lokalbedøvelse med øjendråber.

Man kan også vælge at få lavet en operation, hvor linsen fjernes – lige som ved en operation for grå stær, eller man kan vælge at indsætte en ekstra linse i øjet foran den naturlige linse.

Skal jeg bruge briller?

Briller med styrke kan give dig dit skarpe syn tilbage. Der findes et utal af brillestel og brilleglas - og der findes uden tvivl også et par til dig.

Er du utryg ved at køre bil i mørke?

Hvis du oplever udfordringer med langsynethed, så vil du sandsynligvis opleve de første generende udfordringer, når du færdes i mørke, eksempelvis ved natkørsel. Ved lav belysning er vores øjne nemlig på overarbejde, og derfor vil selv små synsforandringer særligt komme til udtryk i mørke. Det kan skabe stor usikkerhed at føle sig 'natteblind', ved kørsel i mørke - men ved du egentlig hvad der forårsager natteblindhed, og hvad du selv kan gøre for at undgå det?

Langsynethed kan være arveligt

Få dit skarpe syn tilbage

 1. 1 Sløret syn på kort afstand?

  Hvis du er langsynet, har du nemmere ved at se genstande klart på lang afstand. Genstande bliver mere og mere utydelige, jo tættere de kommer på dig.

 2. 2 Din øjne kan ikke fokusere

  Hvis du er langsynet, betyder det, at dit øjeæble er for kort i forhold til den optiske styrke, så dit øje kan ikke fokusere optimalt.

 3. 3 Symptomerne er tydelige

  Hvis du ofte føler dig træt, når du f.eks. har læst, skrevet eller tegnet over længere tid, er der stor sandsynlighed for, at du lider af langsynethed.

 4. 4 Det kan være arveligt

  Er dine forældre langsynede? Så er der en vis sandsynlighed for, at du bliver det samme - og tilstanden forværres langsomt med alderen.