Tåget og sløret syn

Svimmelhed og sløret syn

Oplever du af og til svimmelhed og sløret syn, så ved du, at det kan påvirke din livskvalitet. Helt almindelige gøremål kan pludselig virke uoverskuelige, fordi du er utilpas – og du bliver drænet for energi, når du konstant skal koncentrere dig for at kunne se skarpt og fokuseret. Der kan være flere årsager til, at du føler dig svimmel og har et sløret syn. Det kan blot betyde, at du har brug for briller eller en anden styrke i din nuværende briller, men det kan også skyldes mere alvorlige årsager såsom AMD, grå eller grøn stær. Det er derfor vigtigt, at du får undersøgt dit syn, hvis du ofte oplever et tiltagende eller pludseligt sløret syn.

4 råd mod sløret syn

 1. 1 Regelmæssige synstjek

  Få tjekket synet regelmæssigt hos din optiker, så du er sikker på, at du har et skarpt syn eller har den rette styrke i din synsløsning.

 2. 2 Gode synsvaner

  Vores øjne er ikke bygget til at kigge på samme afstand i mange timer ad gangen. Derfor er den god vane at kigge ud på forskellige afstande i løbet af dagen for at undgå trætte øjne.

 3. 3 Blink!

  Husk at blinke i løbet af dagen - også når du læser, arbejder ved computeren eller scroller på din smartphone.

 4. 4 Aflastningsbriller

  Uanset om du bruger briller til hverdag eller ej, kan det være en god idé at have en separat læsebrille- eller skærmbrille, der er optimeret til at give dig et skarpt og afslappet nærsyn.

Symptomer på sløret og tåget syn

Symptomer på sløret syn
Vi tager det ofte for givet, at vi kan udføre helt almindelige hverdagsopgaver, som at bevæge os frit og hurtigt rundt i vores hjem, køre bil til jobbet eller scrolle igennem mails på mobilen. Et sløret syn kan være medvirkende til, at simple hverdagsopgaver bliver både besværlige og enormt krævende – og du opdager pludselig, hvor vigtigt det er at have et sundt og velfungerende syn.

Nogle beskriver oplevelsen som, at de har flimmer i kanten af øjet. Andre oplever at få tåget syn, at kontrasterne imellem farver bliver forringet, og at det kan være svært at fokusere på én ting ad gangen.

Hvad er årsagen til flimmer for øjnene?
Med alderen bliver dit syn mere og mere udfordret. Det viser sig ofte, når du skal læse det med småt eller har svært ved at stille skarpt på det, der er langt væk. Et sløret syn kan betyde, at det er tid til, at du får din første brille, eller at du har en forkert styrke i din nuværende synsløsning.

Et sløret eller tåget syn kan også skyldes et inficeret øje eller være en uheldig bivirkning af en medicin, du tager. Hovedpine og migræne kan også ofte være skyld i, at dit syn bliver uskarpt.

Pludseligt opstået sløret syn eller flimmer for øjnene kan være et anfald af øjenmigræne. Øjenmigræne er en form for migræne, der giver ubehagelige synsfortyrrelser, der ikke efterfølges af migrænehovedpine.

Hvis du oplever, at dit syn er tåget, så det føles som om, at du kigger igennem en hvidlig film, kan det være tegn på grå stær, og du skal straks søge øjenlæge. Læs mere om grå stær

Sløret syn på det ene øje
Nogle mennesker oplever kun at have et sløret syn på det ene øje, hvor andre oplever det på begge. I de tilfælde hvor det kun er det ene øje, der driller, kan der gå lang tid, før man registrerer, at der er noget galt med øjet, fordi det raske øje tager over. Så nogle opdager først, hvor dårligt et syn, de har haft, når de får briller eller kontaktlinser.   

Oplever du, at synet på det ene øje pludselig bliver sløret eller helt forsvinder i løbet af få minutter, kan det skyldes en blodprop i nethindens vener, og du bør straks søge hjælp hos en øjenlæge. Dette sker oftest for ældre mennesker, der i højere grad er disponeret for åreforkalkning, forhøjet blodtryk, diabetes og grøn stær, der kan være medvirkede til blodpropper på nethinden.  

Slørede pletter for øjnene
Følelsen af at have fluer, der bevæger sig i synsfeltet eller slørede pletter for øjnene er ofte ufarlige gener, men ikke desto mindre kan det være rigtig ubehageligt og give anledning til bekymring. Slørede pletter for øjnene kan eksempelvis forekomme ved forbigående uklarheder i hornhinden eller linsen. Oplever du skygger og uklarheder i synsfeltet, bør du dog altid få tjekket dine øjnes sundhedstilstand hos øjenlægen, da det i sjældne tilfælde kan være tegn på sygdomme, der kræver behandling.

Tåget syn

Tåget og sløret syn er oftest et helt almindeligt tegn på, at du har brug for briller eller kontaktlinser, eller at du har behov for en ny styrke i din nuværende synsløsning. Synet kan opleves tåget og uskarpt, når øjet ikke kan danne et klart billede på nethinden på grund af en synsfejl, eksempelvis nærsynethed, langsynethed eller en bygningsfejl. Tåget syn kan dog også være et tegn på alvorligere øjensygdomme, som du bør være opmærksom på. Oplever du eksempelvis tåget og mælket syn, kan det være et tegn på grå stær. Symptomerne beskrives ofte som om, at man kigger gennem en hvidlig film, og så bør du straks for undersøgt synet hos en øjenlæge.

Sløret syn kommer og går

Lad dig ikke genere af sløret syn. Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Pludseligt sløret syn

Hvis du oplever, at du pludselig bliver svimmel, og at dit syn er så sløret, at du har svært ved at fokusere, kan det være tegn på en alvorlig sundhedstilstand. Det er derfor vigtigt, at du søger akut lægehjælp. Pludseligt sløret eller tåget syn og synsforstyrrelser kan nemlig opstå i forbindelse med stress, migræneanfald, ved forbigående lavt blodtryk, ved blodpropper eller ved øjensygdomme som grå stær og AMD, der ofte rammer ældre mennesker. Søg lægehjælp hvis du i forbindelse med et sløret syn oplever følgende: - Du har voldsom hovedpine - Du har stærke øjensmerter - Du føler dig desorienteret og konfus - Du har svært ved at tale eller bevæge dig - Dit syn virker ”flydende”

Hvad er synsforstyrrelser?

Synsforstyrrelser er en bred betegnelse for tilstande, der påvirker vores syn.

Synsforstyrrelser kan bl.a. påvirke synets skarphed, farveopfattelse og øjets bevægelse. Der kan være mange årsager til, at man oplever synsforstyrrelser, men langt de fleste er heldigvis ufarlige.

Book en synstest hos din nærmeste Nyt Syn optiker, hvis du har mistanke om, at du oplever synsforstyrrelser.

 

Hvad forårsager sløret syn?

Sløret syn forbindes med en række visuelle og medicinske tilstande såsom: - Aldersrelateret forringelse af dit syn - Nærsynethed - Langsynethed - Bygningsfejl - Øjentræthed - Øjenbetændelse - Tørre øjne - Grøn stær - Grå stær - AMD - Nethindeløsning

Andre faktorer der kan forårsage sløret syn

Der er mange andre faktorer, der kan være skyld i, at du oplever at have et tåget og sløret syn. Disse kan f.eks. være: - Ukorrekt brug af kontaktlinser - Skader på hornhinder - Diabetes - Lavt blodtryk - Graviditet - Migræne - Stress - Sundhedsrelaterede problemer såsom hjertekar-problemer Det er derfor umuligt selv at konstatere, hvad der er årsagen til dit slørede syn. Så kontakt din øjenlæge eller optiker, så du kan få synet undersøgt.

Hvad kan du selv gøre?

Oplever du af og til at have et sløret syn, behøver det ikke nødvendigvis betyde, at der er noget galt med dit syn. Det kan ganske enkelt skyldes, at du ikke har den rigtige styrke i din nuværende synsløsning.

Sløret syn med nye briller

En kort tilvænningsperiode til nye briller er helt normalt. Du kan opleve sløret syn med dine nye briller i begyndelsen, men hvis du bruger brillerne et par timer hver dag, vil du hurtigt opleve, at dit syn bliver skarpere.

Ser du dobbelt?

Når vi åbner øjnene, tager vi det for givet, at vi ser klart og tydeligt. I virkeligheden er det en kompleks proces, som er afhængig af, at mange dele af dit syn fungerer, som det skal. Hvis du oplever, at du ser dobbelt, kan det derfor være et tegn på, at der er et problem i ’systemet’. Du bør derfor få tjekket dit syn hos din nærmeste optiker.

Trætte øjne kan give sløret syn

Foregår meget af din hverdag med at kigge på en skærm – såsom en computer, tablet eller mobil, så er dine øjne konstant på overarbejde. Det kan gøre øjnene trætte og medføre, at du får et sløret syn. De mange timer foran eksempelvis computerskærmen kan både give hovedpine og trætte øjne. Derfor skal du sørge for at få trænet dit syn, så du både bruger dine øjne til at se kort og langt i løbet af arbejdsdagen. Det kan du eksempelvis gøre ved, at du indimellem går væk fra skærmen og kigger ud ad vinduet, så du får trænet dine øjne i at se det, der er langt væk. Hvis dine øjne har tendens til hurtigt at blive trætte, bør du få dem undersøgt hos din nærmeste optiker. En løsning kan være at få skærmbriller, så du undgår øjentræthed i løbet af dagen. Trætte øjne og sløret syn behøver ikke være en del af din arbejdsdag, og du fortjener et afslappet og skarpt syn, når du arbejder.

Stress kan forårsage sløret syn og flimmer for øjnene

At stress kan påvirke vores kroppe ved de fleste - men faktisk er det også meget normalt, at stress kan give forskellige former for midlertidige synsforstyrrelser og sløret syn. Stress kan påvirke os alle forskelligt, og det derfor ikke givet, at man vil opleve synsforstyrrelser som følge af stress, og det er også individuelt hvilke synsforstyrrelser, der kan opleves som følge af tilstanden. Oplever du pludseligt synsforstyrrelser, bør du altid få det undersøgt hos en læge hurtigst muligt.

Slørede pletter for øjnene
Pludseligt opstået sløret syn eller slørede pletter for øjnene kan være et symptom på stress. Synet er vores vigtigste sans, og derfor kan det være meget generende at få sløret syn på det ene eller begge øjne - eller måske ligefrem opleve slørrede pletter for øjnene. Ofte vil synsforstyrrelser forårsaget af stress dog være midlertidige. 

Sorte pletter for øjnene
Det er ikke ualmindeligt at opleve sorte pletter for øjnene for som et symptom på stress. Symptomer som mørke skygger omkring genstande eller sorte fluer eller pletter, der bevæger sig for øjnene kan være meget generende, da synsforstyrrelserne bl.a. kan forårsage hovedpine og svimmelhed.

Tunnelsyn
Tunnelsyn er en tilstand, hvor det perifere syn påvirkes eller sløres, da der sker en indskrænkning af synsfeltet. Tilstanden ses ofte hos personer med stress, når de føler sig nervøse eller angst, da kroppen reagerer på vores følelse af frygt ved at pumpe adrenalin ud i vores kroppe. Det er nemlig adrenalinen, der kan give os oplevelsen af at have tunnelsyn, da kroppen reagerer på adrenalinen ved at gøre klar til kamp eller flugt.

Tics i øjenlåget 
Krampetrækninger i øjenlåget opstår ofte som følge af træthed eller stress. Oftest er det kun musklerne ved det ene øje, der sitrer - men muskeltrækningerne kan hos nogle vare i flere dage. Tics i øjenlåget er for langt de fleste et tegn på, at der er behov for at komme ned i gear og slappe af.

Tårer og lysfølsomhed
Øjne der løber i vand ofte kombineret med lysfølsomhed er et ret almindeligt symptom på stress. Tåreflod kan være generende og nogle oplever ligefrem følelsen af, at have grus i øjnene. 

Dobbeltsyn
Dobbeltsyn er en synsforstyrrelse, der bl.a. kan forårsages af stress. Dobbeltsyn betyder, at én genstand kan opfattes som to. Det kan være en meget trættende tilstand, som bør undersøges øjeblikkeligt.

Kontakt din læge hvis du oplever pludselige synsforandringer eller -forstyrrelser. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte din lokale optiker for råd og vejledning.

Sådan kan du styrke dit syn

Når du besøger din optiker i forbindelse med, at du har sløret syn, vil en grundig synsprøve hurtigt vise, om det blot er tid til briller eller en ny styrke i din nuværende synsløsning – eller om du har brug for at komme videre til en øjenlæge, der kan stille en eventuel diagnose. Viser din synsprøve, at du er nærsynet, langsynet, har en bygningsfejl, eller at dit svækkede syn er relateret til din alder, kan briller eller kontaktlinser korrigere dette. Optikeren vil altid tage udgangspunkt i din livsstil og finde den synsløsning, der passer perfekt til dit behov – og i mange tilfælde kan det være en kombination af briller og linser.

Sløret syn af kunstigt blåt lys

Vores store forbrug af skærme og LED-lys udsætter vores øjne for mere kunstigt blåt lys end nogensinde før, og for nogle kan den øgede mængde blåt lys føre til digital øjenstress, der kan komme til udtryk i eksempelvis sløret syn og trætte øjne. Oplever du sløret syn, fordi dine øjne generes af det kunstige blå lys, som vi omgiver os med hver dag, vil et par blue light briller sandsynligvis kunne hjælpe dig. ZEISS BlueGuard brilleglas blokerer blåt lys, så du kan få et afslappet syn hele dagen.

Har du en arvelig øjensygdom?

Viser din synsprøve derimod, at du angiveligt har en øjensygdom, vil du blive henvist til en øjenlæge, der kan give dig en eventuel diagnose. Alvorlige øjensygdomme som f.eks. grå eller grøn stær kan behandles med kirurgi, og andre øjensygdomme behandles med medicin og eventuelt ændringer i din livsstil. Visse øjensygdomme er arvelige. Så har dine forældre øjensygdomme, vil du også være disponeret for at få dem. Du bør derfor få undersøgt dit syn ved en øjenlæge allerede fra 30-års alderen. Derudover kan en sund livsstil og visse kosttilskud hjælpe dig, så du kan forebygge eller forsinke udviklingen af øjensygdommen.

Vi står klar til at hjælpe dig

Besøg din nærmeste Nyt Syn optiker og få kompetent råd og vejledning, hvis du oplever at have et sløret syn. Book en synstest online allerede i dag eller kontakt din lokale Nyt Syn optiker.

Med rentefri betaling behøver du ikke vente med brillerne

Hvis dit syn er sløret, fordi du har behov for briller eller en ny styrke i din nuværende synsløsning, så vent ikke med at købe de briller, dine øjne har behov for. Synet er vores vigtigste sans, og de fleste af os vil opleve ubehagelige gener, når vi ikke har den rette styrke i brillen. Med rentefri betaling får du mulighed for at købe brillerne i dag og fordele betalingen i mindre bidder. Nu kan du ansøge om at betale med rentefri betaling online hjemmefra, så du er klar til at købe nye briller. Din lokale optiker fortæller dig også gerne mere om dine muligheder og hjælper dig i gang i butikken.