Dobbeltsyn

Hvad er dobbeltsyn?

Dobbeltsyn, eller diplopi, er en synsforstyrrelse, der betyder at én genstand gennem synet kan blive opfattet som to. Det sker, fordi øjets to synsakser ikke er rettet mod det samme punkt. Den mest normale udgave er ”kikkert dobbeltsyn”, der påvirker det ene øje og øjnenes evne til at samle billederne. Årsagen til dobbeltsyn kan skyldes en lang række problemer i og omkring øjet eller nervesystemet.

Årsager til dobbeltsyn

Hvis du ser dobbelt, er det fordi, der er et problem et sted i den komplekse proces, der skaber dit syn. Dobbeltsyn kan være et tegn på forskellige udfordringer både i øjet, i øjenomgivelserne eller i nervesystemet. Nogle årsager til dobbeltsyn er mindre alvorlige, eksempelvis for meget alkohol eller for lidt søvn. Men de mere alvorlige årsager til dobbeltsyn kan kræve hurtig behandling. Derfor bør du ved akut og ubegrundet opstået dobbeltsyn altid tage det alvorligt og blive tilset af en øjenlæge eller læge.

Yderligere symptomer

Udover synsforstyrrelsen, hvor de genstande, du kigger på, optræder dobbelt, kan dobbeltsyn også medføre en række andre symptomer. Alt efter årsagen til dit dobbeltsyn kan det f.eks. være: - Smerte når du bevæger øjet - Smerter omkring øjnene - Hovedpine - Kvalme - Svaghed i øjnene - Hængende øjenlåg

Dobbeltsyn på det ene øje

I de fleste tilfælde opleves der dobbeltsyn, fordi øjnenes synsakser ikke er rettet imod det samme punkt, så der ikke kan samles ét billede ud fra det sete fra begge øjne. I dette tilfælde, vil dobbeltsynet ophøre, hvis man lukker af for synet på det ene øje, eksempelvis ved at holde hånden foran øjet. I sjældne tilfælde kan der dog opstå dobbeltsyn på ét øje, og i det tilfælde vil dobbeltsynet ikke ophøre ved at lukke for synet på det andet øje. Denne type dobbeltsyn kaldes også monokulært dobbeltsyn. Dobbeltsyn på ét øje beskrives typisk som en skygge omkring et objekt og ikke som to adskilte billeder. Dobbeltsyn på ét øje kan bl.a. skyldes en ukorrigeret bygningsfejl, eller grå stær. Oplever du dobbeltsyn på et eller begge øjne, bør du altid få det undersøgt hos en øjenlæge, så årsagen til dobbeltsynet kan findes.

Stress kan give dobbeltsyn

Oplever du dobbeltsyn er det altid vigtigt, at få det undersøgt hos en øjenlæge, da årsagen til dobbeltsyn kan skyldes en alvorlig sygdom. I nogle få tilfælde sker det, at lægernes prøver ikke viser tegn på sygdom, og scanningerne ikke viser nogen årsag til dobbeltsynet. I de tilfælde hvor sygdom er blevet udelukket som årsag til dobbeltsynet af en øjenlæge, kan det være relevant at overveje, om dobbeltsynet kan skyldes stress. Stress kan påvirke vores krop og dermed også vores syn på flere måder. Pludselig opstået sløret syn, blindhed og dobbeltsyn kan alle være forårsaget af stress eller traumatiske oplevelser.

Dobbeltsyn kan gøre dig svimmel og utilpas

Har man tendens til skelen, skal øjnene anstrenge sig for danne et samlet og klart billede, af det sete – og vores øjne er særligt på overarbejde, hvis skelen er så udpræget, at man samtidig oplever dobbeltsyn. Det kan forårsage svimmelhed, øjentræthed og utilpashed. Føler du dig utilpas som følge af dobbeltsyn eller skelen, bør du altid kontakte en øjenlæge, så det kan blive undersøgt.

Grå stær kan give dobbeltsyn

Hvis du har dobbeltsyn eller oplever, at bogstaver ses med dobbeltkontur - også når du lukker det ene øje, kan grå stær være årsagen til synsforstyrrelsen.

Ser du dobbelt?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Dobbeltsyn kommer og går

Hos nogle personer kan skelen og dobbeltsyn komme og gå. Ofte vil dobbeltsyn og skelen opstå, når man er træt eller har drukket alkohol. Denne type skelen kaldes intermitterende skelen og opstår hos de fleste allerede fra barnsben. I disse tilfælde vil briller ofte kunne afhjælpe skelen og dobbeltsynet, men årsagen til skelen bør altid undersøges grundigt at en øjenlæge.

Behandling af dobbeltsyn

Hvordan man behandler dobbeltsyn, afhænger selvfølgelig af årsagen. Derfor vil øjenlægen altid starte med at undersøge dig og spørge ind til, hvordan det er opstået. For nogle kan kirurgi eller medicin hjælpe, men hvis dobbeltsynet ikke kan vendes, kan nogle behandlinger hjælpe dig til at leve med det. Det kan f.eks. være, at særlige brilleglas kan hjælpe dig.