Dobbeltsyn

Hvad er dobbeltsyn?

Dobbeltsyn, eller diplopi, er en synsforstyrrelse, der betyder at én genstand gennem synet kan blive opfattet som to. Det sker, fordi øjets to synsakser ikke er rettet mod det samme punkt. Den mest normale udgave er ”kikkert dobbeltsyn”, der påvirker det ene øje og øjnenes evne til at samle billederne. Dobbeltsyn kan være et tegn på en række forskellige øjenproblemer.

Hvad giver dobbeltsyn?

Når man åbner øjnene, er det nemt at tage for givet, at man ser et enkelt, klart billede. I virkeligheden er det en kompleks proces, som er afhængig af, at mange dele af dit syn fungerer, som det skal. Hvis du ser dobbelt, er det altså fordi, der er et problem et sted ”i systemet”. Derfor kan dobbeltsyn desværre være et symptom på rigtig mange forskellige lidelser i både øjet og omgivelserne omkring øjet. Nogle som ikke er alvorlige, som for meget alkohol eller for lidt søvn, men også mere alvorlige tilstande, som kræver hurtig behandling. Derfor bør du ved akut og ubegrundet opstået dobbeltsyn tage det meget alvorligt og tilses af en øjenlæge eller læge.

Yderligere symptomer

Udover synsforstyrrelsen, hvor de genstande, du kigger på, optræder dobbelt, kan dobbeltsyn også medføre en række andre symptomer. Alt efter årsagen til dit dobbeltsyn kan det f.eks. være: - Smerte når du bevæger øjet - Smerter omkring øjnene - Hovedpine - Kvalme - Svaghed i øjnene - Hængende øjenlåg

Ser du dobbelt?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Behandling af dobbeltsyn

Hvordan man behandler dobbeltsyn, afhænger selvfølgelig af årsagen. Derfor vil øjenlægen altid starte med at undersøge dig og spørge ind til, hvordan det er opstået. For nogle kan kirurgi eller medicin hjælpe, men hvis dobbeltsynet ikke kan vendes, kan nogle behandlinger hjælpe dig til at leve med det. Det kan f.eks. være, at særlige brilleglas kan hjælpe dig.