Skelen

Hvad er skelen?

Skelen (strabismus) eller skeløjethed er når dine øjne ikke arbejder sammen og er rettet mod det samme punkt. Det skyldes en fejl, hvor hvert øje stiller i forskellige retninger. Ved skelen kan dit ene øje kigge normalt ligefrem, mens det andet øje kan kigge i alle retninger som op, ned, og ind- eller udad. Skelen er som udgangspunkt medfødt og opstår derfor som regel oftest hos børn i en meget tidlig alder, eftersom sammenspillet mellem øjne og hjerne ikke er udviklet færdigt. Udvikler du skelen senere i livet, kan det forårsage dobbeltsyn eller nedsat syn og kan efter længere tid uden en synskorrektion forværre eller ødelægge dit samsyn.

Typer af skelen

Peger dit ene øje i en anden retning end dit andet, så er der tale om skelen, og hvilken type skelen du har kan navgives alt efter, hvilken retning dit øje peger i. I sundhedsfaglige term betegnes de forskellige typer af skelen som enten esotropi (indad-skelen), exotropi (udad-skelen), hypertropi (opad-skelen) og hypotropi (nedad-skelen). Oftest ses typen esotropi, specielt hos spædbørn. Børn med esotropi kan risikere at udvikle et dovent øje (amblyopi) ved manglende synsbehandling og genoptræning af det skelende øje.

Årsager til skelen

Skelen kan opstå af flere årsager, og kan for mange være opstået som en arvelig tilstand. Som udgangspunkt er indad-skelen oftest fremtrædende hos børn som en medfødt tilstand - ofte på grund af langsynethed. Er du langsynet vil linsemusklerne i dine øjne hele tiden skulle trække sig sammen for at stille skarpt. Akut skelen hos voksne kan derimod forekomme ved at øjets muskler lammes af enten en anden sygdom, infektioner eller ved et hårdt slag til hovedet. Det er vigtigt at få afdækket årsagen til skelen, så man kan sikre sig, at det ikke skyldes sygdom. I de fleste tilfælde er skelen helt ufarligt og kan behandles med briller.

Skelen hos børn

Har dit barn medfødt skelen, er det vigtigt at få trænet barnets øjne i en tidlig alder. Det skarpe syn udvikler sig fra fødsel frem til 6-7 års alderen, hvor begge øjne har behov for at blive stimuleret. Ved medfødt skelen vil barnets normale øje undertrykke det skelende øje og uden synstræning kan barnet risikere at udvikle et dovent øje. Et dovent øje, som i fagterm hedder amblyopi, er et nedsat syn på det ene øje grundet mangel på synstræning i de første år af barnets leveår. Et dovent øje kan opstå af flere grunde, men skelen er den hyppigste årsag.

Skelen hos voksne

Skelen kan også opstå i voksenlivet alt afhængig af årsagen. Fordi synet er færdigudviklet som voksen, kan voksne ikke undertrykke det skelende øje og stadig se skarpt på samme måde som hos børn. Hvis man som voksen pludselig begynder at skele, er det meget vigtigt, at man opsøger læge og får årsagen afklaret.

Hvordan behandles skelen?

Behandling af skelen afhænger af årsagen til skelen er opstået. Ved skelen hos børn vil en synskorrektion vha. briller oftest være en effektiv løsning. Specielt ved indad-skelen (esotropi), kan en øjenklap anvendes, for at undgå at barnet udvikler et dovent øje. Genoptræning af synet med en øjenklap på det gode øjne tvinger barnet til at bruge det dårlige øje til at se med. Øjenklappen får ikke skelen til at stoppe, men sørger for at barnet udvikler synet på det skelende øje. Ved skelen hos voksne(skjult skelen eller mikroskelen) vil briller med specialtilpassede prismer være en løsning. Prismerne i brilleglasset forskyder de genstande, du kigger på, og hjælper dig med at undgå dobbeltsyn. Uanset hvilken synskorrigerende behandling du eller dit barn får, kan en skeleoperation blive nødvendig. Ved en skeleoperation forkortes eller forlænges øjenmusklerne for at skabe parallelstilling på begge øjne. En operation for skelen er ofte mest af kosmetiske årsager, og gøres kun hvis skelen ikke kan rettes med træning eller en synskorrektion. Sørg altid for at få tjekket dit syn hos øjenlægen, hvis du oplever tilbagevendende symptomer som nedsat syn eller dobbeltsyn.

Skeler du eller dit barn?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.