Grå stær

Hvad er grå stær?

Grå stær er en fællesbetegnelse for en til­stand, hvor der kommer tiltagende uklarheder i den naturlige linse. Den mest almindelige er den aldersbetingede grå stær, derfor rammer grå stær typisk ældre mennesker. Sygdommen udvikler sig over mange år og forekommer som oftest i begge øjne samtidigt. 

Kendetegnet ved grå stær er uklare pletter, der lægger sig på øjets linse og dermed er årsag til, at du får et uskarpt, sløret eller tåget syn. Ved udtalt grå stær kan andre se igennem pupillen, at linsen er grå. Som nævnt udvikler grå stær sig i mange tilfælde på grund af alder. I modsætning til kroppens celler, der dør og erstattes af nye celler, så får øjets linse ikke nye celler. I stedet kommer der nye celler uden på de gamle celler, så de ligger lag på lag. De ældste celler i linsen er derfor lige så gamle som personen og forfalder derfor naturligt ligesom resten af kroppen. Det er helt uundgåeligt ligesom grå hår og rynker.

Normalt syn

Syn med grå stær

4 tegn på grå stær

Grå stær er ikke forbundet med smerter - og giver ikke røde og irriterede øjne, men vil ofte give anledning til disse symptomer: - Dobbeltsyn – cirkler af lys rundt om skarpe lyskilder - Svækket syn ved enten svagt eller skarpt lys - Ubehag ved klare lyskilder, der blænder synet - Farver virker uklare og falmede

Hvordan kan grå stær behandles?

Har du en mild form for grå stær, vil du typisk blive anbefalet briller med mere styrke. Er sygdommen så fremskreden, at dit synstab påvirker dine daglige aktiviteter, vil du blive henvist til en øjenlæge, der kan bekræfte diagnosen og sammen med dig kan planlægge en eventuel operation, så du kan få dit skarpe syn tilbage.

Hvordan foregår en operation for grå stær?

Ved en grå stær-operation fjerner man den uklare linse og erstatter den med en ny og klar plastiklinse. Operationen fortages med lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du er vågen under operationen, men du vil intet kunne mærke. Det giver øjenlægen mulighed for at forklare dig, hvad der foregår under operationen. Operationen varer cirka en halv time, og du kan komme hjem samme dag. Undgå dog at være alene de første 24 timer efter operation, og du bør heller ikke køre bil lige efter operationen.

Hvad sker der efter en operation for grå stær?

Efter operationen bliver du tildelt øjendråber med binyrebarkhormon, der har til formål at hæmme afstødningen af plastiklinsen. Øjendråberne skal bruges de første 2-3 uger efter din operation. Det anbefales, at du holder dig i ro efter operationen, men herefter er det muligt at foretage aktiviteter i din hverdag som normalt. Undgå desuden svømning, make-up og at få sæbevand i øjnene, og du kan med fordel tage solbriller på, når du går udenfor, så du undgår, at støvpartikler blæses ind i dine øjne. Herefter vil du hurtigt opleve, at du får dit syn tilbage inden for 24 til 48 timer.

En grundig synsprøve

Når vi udfører en grundig synsprøve, inkluderer undersøgelsen altid et sundhedstjek, hvor vi undersøger, om dine øjne er sunde og om der er tegn på øjensygdomme.

Dobbeltsyn kan være symptom på grå stær

Dobbelt syn (diplopi) kan være et symptom på grå stær. Dobbeltsyn er en synsforstyrrelse, som gør, at éen genstand kan blive opfattet som to. Der kan være mange årsager til, at man oplever dobbeltsyn, symptomerne kan variere individuelt.

Synsprøve med sundhedstjek

Hvis du kan nikke genkendende til symptomerne på grå stær, bør du få lavet en grundig synsprøve hos en optiker, der hurtigt kan vurdere, om du har grå stær og eventuelt, hvor fremskreden sygdommen er. Der er nemlig altid inkluderet et sundhedstjek, når du får lavet en synsprøve hos Nyt Syn, hvor vi tjekker dine øjnes generelle sundhed, og vi tjekker efter tegn på sygdom.

Nye briller efter operation for grå stær

Hvis du brugte briller, før du blev opereret, skal du sandsynligvis have en ny styrke i brillerne efter operationen. Efter operationen anbefales det at vente minimum 4 uger før du får taget en synsprøve, da dit nye syn skal stabilisere sig efter operationen. I mange tilfælde er operationen så effektiv, at du kun har behov for læsebriller efterfølgende. Efter en operation for grå stær kan man opleve de samme udfordringer, som når man køber sine første briller, eksempelvis hovedpine og svimmelhed. Det er helt normalt og skyldes, at hjernen skal vænne sig de nye visuelle forhold. Hvis du er på udkig efter nye briller efter din operation, så kan vi hjælpe dig – uanset om du har behov for læsebriller, skærmbriller eller almindelige briller med en ny styrke.

Grå stær kan blive forværret af en række faktorer:

Familiehistorik
I nogle tilfælde er grå stær arveligt. Lider nogle i din familie af grå stær, bør du være særligt opmærksom på symptomer, der kan være relateret til sygdommen. Få gerne undersøgt dine øjne jævnligt, så begyndende grå stær kan opdages tidligt.
Sukkersyge
Sukkersyge eller diabetes kan påvirke de små blodkar i øjet og skade nethinden, hvilket kan forårsage synsproblemer som eksempelvis grå stær. Sukkersyge øger risikoen for at udvikle grå stær i en tidlig alder, og du bør derfor være særligt opmærksom på, om du oplever forandringer i dit syn, hvis du lider af diabetes.
Regnbuebetændelse
Regnbuebetændelse er en inflammation i øjets pigmenterede dele, der skyldes, at immunforsvaret angriber øjets eget væv. Hvis regnbuebetændelse opstår flere gange eller gennem længere tid, kan det i nogle tilfælde udvikle sig til grå stær.
Behandling med binyrebarkhormon
Behandling med binyrebarkhormon over en længere periode kan fremskynde udviklingen af grå stær hos disponerede personer.
Alvorlige øjenskader
Alvorlige øjenskader, hvor øjet penetreres, kan forårsage grå stær. Har du fået en alvorlig øjenskade, bør du altid søge lægehjælp og få undersøgt, om du har behov for behandling.
Rygning
Rygning øger risikoen for at udvikle grå stær, fordi blodkarrene i nethinden skades af cigaretrøg.
Overforbrug af alkohol
Et stort forbrug af alkohol over en længere periode kan øge risikoen for at udvikle grå stær.
Brug af steroider
Steroider anvendes ofte til behandling af inflammationer i kroppen. Nogle former for steroider kan påvirke vores syn og forårsage grå stær, hvis det anvendes over en længere periode. Er du i tvivl om bivirkningerne af den medicin, du tager, bør du kontakte din læge.
Mangel på vitaminer
Vores øjne har behov for vitaminer! Hvis din krop er i vitaminmangel, har du højere risiko for at udvikle grå stær. Vær derfor altid opmærksom på at give din krop de næringsstoffer og vitaminer, den har brug for. Undersøgelser viser, at særligt C-vitaminer har en gavnlig effekt på vores øjne og kan være forebyggende imod grå stær.
Livslang eksponering af UV-stråler
De fleste af os er opmærksomme på at beskytte vores hud imod solens UV-stråler, men vidste du, at UV-stråler også kan være meget skadelige for vores øjne? UV-strålerne kan trænge igennem øjet og forårsage permanente øjenskader som grå stær. Det er derfor vigtigt, at beskytte sine øjne med briller og solbriller, der beskytter 100% mod solens UV-stråler, så du minimerer risikoen for permanente øjenskader.

Hvad indebærer en operation for grå stær?

En operation for grå stær foregår på et hospital og foretages typisk med lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du er vågen under operationen, og du er i stand til at kommunikere med øjenlægen under hele forløbet. Lokalbedøvelsen sikrer naturligvis, at du er smertefri i området, der opereres i. Operationen tager typisk ca. 15-20 minutter. Du kommer hjem fra hospitalet samme dag, men du bør have en ledsager med, der kan hjælpe dig hjem fra hospitalet, og du bør ikke være alene i 24 timer efter operationen. I samme tidsrum er kørsel heller ikke tilladt.

Under operationen fjerner man den naturlige linse og erstatter den med en plastiklinse. Først laves et lille hul i øjet, og den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i små stykker. Den naturlige linse ligger normalt i en kapsel. Denne kapsel efterlades i øjet og man bruger den til at holde plastiklinsen på plads. Plastiklinsen, der indsættes i stedet for den naturlige linse, er et fremmedlegeme, og kroppen vil derfor ofte forsøge at afstøde linsen. For at undgå at dette sker får man efter operationen øjendråber med binyrebarkhormon, der hæmmer afstødningen. I visse tilfælde vil øjenlægen ligeledes give øjendråber med antibiotika, der kan virke forebyggende imod betændelse. Øjendråberne skal normalt bruges i 2-3 uger efter operationen.

Hvis du brugte briller, før du blev opereret, skal de sandsynligvis udskiftes efter operationen. Dit nye syn skal dog lige have et par uger til at falde helt på plads efter operationen, så derfor er det en god idé at vente ca. en måned med at få lavet en ny synsprøve. I de fleste tilfælde har operationen været så effektiv, at du kun har brug for læsebriller efterfølgende, men der er ingen garantier.

Hvilke ricisi indebærer en operation for grå stær?

Operationen for grå stær afhjælper symptomer som dobbeltsyn, sløret syn, ubehag og uklare farver, og det er den eneste behandling mod grå stær. Operationen finder sted hos en øjenlæge eller på et hospital. Succesraten for operationen er meget høj, og langt størstedelen af patienterne oplever en mærkbar synsforbedring efter operationen. Typiske komplikationer ved operationen kan være:

• Hævet hornhinde
• Hævelse af nethinden
• Kortvarig trykstigning
• Regnbuehindebetændelse
• Infektion
• Efterstær

 De fleste risici og komplikationer ved en grå stær-operation ligger på 1 promille, så de er yderst sjældne, men ligesom ved andre operationer er der en risiko. De fleste komplikationer kan behandles med et godt resultat, så man får et normalt syn. Du kan rådføre dig med din øjenlæge for yderligere informationer og risici ved en operation for grå stær.

Kan jeg få grå stær igen?

Grå stær kommer ikke igen efter en operation for grå stær, men det er muligt at udvikle det, som kaldes efterstær. Efterstær er en cellevækst, der opstår på bagsiden af den nye plastiklinse, som kan give sløret/tåget syn og nedsat kontrastsyn. Efterstær kan forekomme få uger, måneder eller år efter operationen af grå stær. Komplikationer og risici som efterstær kan behandles ved en hurtig og smertefri laseroperation.

Briller kan i nogle tilfælde være løsningen

Ved en mild form for grå stær kan briller med den rigtige styrke i nogle tilfælde give et skarpt syn tilbage. Din lokale Nyt Syn optiker kan vejlede dig i, om brilleglas med mere styrke kan være løsningen for dig.

 1. 1 Ældre mennesker rammes

  Grå stær er den mest almindelige øjensygdom blandt ældre. Halvdelen af alle 75-årige har katarakt, som grå stær også kaldes.

 2. 2 Symptomerne er tydelige

  Symptomerne på grå stær bliver forværret af faktorer som familiehistorik, sukkersyge, rygning, mangel på vitaminer og livslang eksponering af UV-stråler.

 3. 3 Briller med styrke kan hjælpe

  Sygdommen skyldes uklarheder i øjets linse - og det giver dårligt syn, blændingsgener eller ændret opfattelse af farver. Mild grå stær, kan ofte korrigeres med briller med ekstra styrke.

 4. 4 Grå stær kan opereres

  Sygdommen kan heldigvis ofte behandles kirurgisk. Og med 50.000 operationer om året er det af de mest almindelige kirurgiske indgreb i Danmark.