Grå stær

Hvad er grå stær?

Grå stær er en fællesbetegnelse for en til­stand, hvor der kommer tiltagende uklarheder i den naturlige linse. Den mest almindelige er den aldersbetingede grå stær, derfor rammer grå stær typisk ældre mennesker. Sygdommen udvikler sig over mange år og forekommer som oftest i begge øjne samtidigt. 

Kendetegnet ved grå stær er uklare pletter, der lægger sig på øjets linse og dermed er årsag til, at du får et uskarpt, sløret eller tåget syn. Ved udtalt grå stær kan andre se igennem pupillen, at linsen er grå. Som nævnt udvikler grå stær sig i mange tilfælde på grund af alder. I modsætning til kroppens celler, der dør og erstattes af nye celler, så får øjets linse ikke nye celler. I stedet kommer der nye celler uden på de gamle celler, så de ligger lag på lag. De ældste celler i linsen er derfor lige så gamle som personen og forfalder derfor naturligt ligesom resten af kroppen. Det er helt uundgåeligt ligesom grå hår og rynker.

Normalt syn

Syn med grå stær

Symptomer på grå stær

Grå stær er ikke forbundet med smerter - og giver ikke røde og irriterede øjne, men vil ofte give anledning til disse symptomer: - Dobbeltsyn – cirkler af lys rundt om skarpe lyskilder - Svækket syn ved enten svagt eller skarpt lys - Ubehag ved klare lyskilder, der blænder synet - Farver virker uklare og falmede

Hvordan kan grå stær behandles?

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående symptomer, bør du få lavet en grundig synsprøve hos en optiker, der hurtigt kan vurdere, om du har grå stær og eventuelt, hvor fremskreden sygdommen er. Har du en mild form for grå stær, vil du typisk blive anbefalet briller med mere styrke. Er sygdommen så fremskreden, at dit synstab påvirker dine daglige aktiviteter, vil du blive henvist til en øjenlæge, der kan bekræfte diagnosen og sammen med dig kan planlægge en eventuel operation, så du kan få dit skarpe syn tilbage.

Grå stær kan blive forværret af en række faktorer:

Familiehistorik
Sukkersyge
Regnbuebetændelse
Behandling med binyrebarkhormon
Alvorlige øjenskader
Rygning
Overforbrug af alkohol
Brug af steroider
Mangel på vitaminer
Livslang eksponering af UV-stråler

Hvad indebærer en operation for grå stær?

En operation for grå stær foregår på et hospital og foretages typisk med lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du er vågen under operationen, og du er i stand til at kommunikere med øjenlægen under hele forløbet. Lokalbedøvelsen sikrer naturligvis, at du er smertefri i området, der opereres i. Operationen tager typisk ca. 15-20 minutter. Du kommer hjem fra hospitalet samme dag, men du bør have en ledsager med, der kan hjælpe dig hjem fra hospitalet, og du bør ikke være alene i 24 timer efter operationen. I samme tidsrum er kørsel heller ikke tilladt.

Under operationen fjerner man den naturlige linse og erstatter den med en plastiklinse. Først laves et lille hul i øjet, og den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i små stykker. Den naturlige linse ligger normalt i en kapsel. Denne kapsel efterlades i øjet og man bruger den til at holde plastiklinsen på plads. Plastiklinsen, der indsættes i stedet for den naturlige linse, er et fremmedlegeme, og kroppen vil derfor ofte forsøge at afstøde linsen. For at undgå at dette sker får man efter operationen øjendråber med binyrebarkhormon, der hæmmer afstødningen. I visse tilfælde vil øjenlægen ligeledes give øjendråber med antibiotika, der kan virke forebyggende imod betændelse. Øjendråberne skal normalt bruges i 2-3 uger efter operationen.

Hvis du brugte briller, før du blev opereret, skal de sandsynligvis udskiftes efter operationen. Dit nye syn skal dog lige have et par uger til at falde helt på plads efter operationen, så derfor er det en god idé at vente ca. en måned med at få lavet en ny synsprøve. I de fleste tilfælde har operationen været så effektiv, at du kun har brug for læsebriller efterfølgende, men der er ingen garantier.

 1. 1 Ældre mennesker rammes

  Grå stær er den mest almindelige øjensygdom blandt ældre. Halvdelen af alle 75-årige har katarakt, som grå stær også kaldes.

 2. 2 Symptomerne er tydelige

  Symptomerne på grå stær bliver forværret af faktorer som familiehistorik, sukkersyge, rygning, mangel på vitaminer og livslang eksponering af UV-stråler.

 3. 3 Briller med styrke kan hjælpe

  Sygdommen skyldes uklarheder i øjets linse - og det giver dårligt syn, blændingsgener eller ændret opfattelse af farver. Mild grå stær, kan ofte korrigeres med briller med ekstra styrke.

 4. 4 Grå stær kan opereres

  Sygdommen kan heldigvis ofte behandles kirurgisk. Og med 50.000 operationer om året er det af de mest almindelige kirurgiske indgreb i Danmark.