Øjenmigræne

Hvad er øjenmigræne?

Øjenmigræne er en type migræne, der udløser periodiske synsforstyrrelser, der ikke forekommer i sammenhæng med migrænehovedpine. Øjenmigræne kan forekomme i det ene eller på begge øjne. Selvom øjenmigræne kan være ubehageligt og skabe utryghed, er tilstanden ikke farlig. Synsforstyrrelserne forsvinder, når øjenmigræneanfaldet er overstået, og det giver ikke varige synsforstyrrelser eller andre mén.

Symptomer på øjenmigræne

Symptomer på øjenmigræne varierer meget og opleves forskelligt fra person til person. Synsforstyrrelserne kan bl.a. opfattes som lysende zigzag-linjer, lysglimt, indskrænkninger af synsfeltet, slørede eller flimrende pletter i synsfeltet og mørke pletter for øjnene. I meget alvorlige tilfælde af øjenmigræne kan man ligefrem opleve at miste synet helt, mens anfaldet står på.

Søg hjælp hvis du oplever pludselige synsforandringer

Oplever du pludselige synsforstyrrelser som flimren for øjnene, sort pletter for øjnene eller mister du synet helt i en periode, bør du altid kontakte læge eller øjenlæge for at sikre, at synsforstyrrelsen ikke skyldes en alvorlig sygdom.

Hvorfor får man øjenmigræne?

Øjenmigræne forekommer, når der sker en forstyrrelse i processen, hvor hjernen skal danne et billede af det, øjet betragter. Øjenmigræne kan fremprovokeres af flere ting – herunder hormonsvingninger, p-piller, stress, mangel på søvn, stort alkoholindtag og lavt blodsukker.

Hvor længe varer øjenmigræne?

De fleste anfald af øjenmigræne varer mellem 5-60 minutter. Når migræneanfaldet er overstået, vil synsforstyrrelserne forsvinde af sig selv.

 1. 1

  Øjenmigræne kan være ubehageligt, men det er ikke farligt.

 2. 2

  Øjenmigræne giver synsforstyrrelser som lysglimt og flimren for øjnene.

 3. 3

  Synsforstyrrelserne forsvinder af sig selv, og giver ikke varige mén.

 4. 4

  Kontakt din læge eller øjenlæge, hvis du oplever pludselige synsforstyrrelser.

Behandling af øjenmigræne

Da anfald af øjenmigræne er relativt kortvarige og ikke giver varige mén eller permanente synsforstyrrelser, er der i langt de fleste tilfælde ikke behov for behandling. Ved hyppige og meget alvorlige tilfælde af øjenmigræne kan det behandles med smertestillende for migræne. Har du mistanke om, at du lider af øjenmigræne, bør du altid kontakte en læge eller øjenlæge for at sikre, at dine synsforstyrrelser ikke skyldes en anden og alvorlig sygdom.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du lider af øjenmigræne, kan du være opmærksom på at få rigeligt søvn og at spise fornuftigt. Stress kan være en udløser for øjenmigræne, så du bør være ekstra opmærksom på at undgå lange stressede perioder og evt. give dig selv jævnlige pauser, hvor du slapper af.

Sløret syn kan være ubehageligt

Det kan være meget ubehageligt at opleve sløret syn, for det kan påvirke din livskvalitet, da helt almindelige gøremål kan blive meget udfordrende at udføre. Sløret syn er kendetegnet ved manglende kontrastsyn, og det kan for nogle opleves som en mælkehvid hinde for øjnene.

Tag altid synsforstyrrelser alvorligt

Oplever du synsforstyrrelser, bør du altid tage symptomerne alvorligt og kontakte en læge eller øjenlæge. Symptomer som lysglimt kan nemlig være tegn på mere alvorlige øjensygdomme og synsproblemer, eksempelvis nethindeløsning. Nethindeløsning er en øjensygdom, som kræver behandling, da sygdommen kan medføre nedsat syn og blindhed.