Nethindeløsning

Hvad er nethindeløsning?

Nethindeløsning er en øjensygdom, der skyldes, at et vigtigt lag af væv i den bagerste del af øjet trækkes væk fra laget af blodårer, der forsyner det med næringsstoffer og ilt. Ved en nethindeløsning efterlades cellerne i nethinden uden ilt. 

Nethindeløsning er smertefrit – og beskrives ofte som ”et gardin”, der ruller ned foran det ene øje. Øjensygdommen forekommer sjældent, men er en alvorlig sygdom, der kræver akut behandling på en øjenafdeling. I værste tilfælde kan det medføre blindhed, da nethinden er en hinde, som man bruger til at se med.

Alle kan blive ramt af sygdommen, men den ses oftest hos mennesker, der er nærsynede. Inde i øjet, i området imellem linsen og nethinden, findes en geleagtig masse, der kaldes glaslegemet. Det er ofte denne, der er skyld i, at man får nethindeløsning. Med alderen bliver nethinden mere og mere flydende, og der opstår lommer med tyndere væske. Den væske kan via små rifter på nethinden sive ind til linsen og begynde at svømme rundt i øjet som små tråde eller fluer og lysglimt, der generer enten det ene eller begge øjne. 

Normalt syn

Syn med nethindeløsning

Opdag nethindeløsning i tide - test dig selv

Hvorfor får man nethindeløsning?

Nethindeløsning kan forekomme som et resultat af: • Nedsynkning eller skrumpning af glaslegemet, der fylder indersiden af øjet • Traumer (f.eks. skader) • Fremskreden diabetes • En inflammatorisk tilstand

Hvad er symptomerne på nethindeløsning?

Inde i øjet i området imellem linsen og nethinden findes en geleagtig ”æggehvidemasse”, der kaldes glaslegemet. Det er ofte denne, der er skyld i, at man får nethindeløsning. Fordi nethinden med alderen bliver mere og mere flydende, kan der opstå lommer med tyndere væske. Det kan via små rifter på nethinden sive ind til linsen og begynde at svømme rundt i øjet som små tråde eller fluer for øjnene. Det er heller ikke usædvanligt at opleve lysglimt, der generer enten det ene eller begge øjne.

Hvis man oplever ovenstående symptomer, skal man handle hurtigt. I første omgang ved at søge øjenlæge. da man i visse tilfælde kan nå at forebygge nethindeløsningen ved at behandle en eventuel rift med laser. Oplever du skyggefornemmelser foran øjet, kan det være nethindeløsning, og så skal du akut søge en øjenlæge. Hvis nethinden har løsnet sig delvist eller helt, er behandlingen en operation, hvor nethinden sættes på plads.

Du er særligt i risikogruppen, hvis:

- Du er over 50 år - Du er nærsynet - Du tidligere er blevet øjenopereret - Du tidligere har fået øjenskader - Du har diabetes

Symptomer på nethindeløsning

Symptomer på nethindeløsning kan begynde som et slør i udkanten synsfeltet. Du lægger hurtigt mærke til de første symptomer på nethindeløsning. De beskrives ofte som en følelse af at have fluer for øjnene eller som lysglimt/stjerner for øjnene. Denne følelse vil langsomt bevæge sig ind mod centrum af øjet. Symptomer på nethindeløsning kan også være en fornemmelse af at have tråde i øjet. Dette er også kendt som ”gardinfornemmelsen”, da det føles som om, et gardin bliver trukket ned for øjet, så synet sløres.

Hvordan føles nethindeløsning?

Nethindeløsning er smertefrit men beskrives som flydende prikker eller tråde i øjet. Det kan også føles som et "gardin", der trækkes ned for øjet, så synet sløres. Synsforstyrrelsen starter som regel i udkanten af synsfeltet og breder sig ind mod det centrale synsfelt.

Synsprøve med sundhedstjek

Vi anbefaler, at du jævnligt kigger ind til en synsprøve og får tjekket dit syn. Vores grundige synsprøve inkluderer altid et sundhedstjek, hvor vi undersøger for en række øjensygdomme eller synsudfordringer og dine øjnes generelle sundhed. På den måde kan vi opdage begyndende øjensygdomme og synsudfordringer i et tidligt stadie, så vi enten kan afhjælpe synsudfordringerne eller henvise dig til en øjenlæge.

Fluer for øjnene?

Fornemmelsen af at have fluer for øjnene kan være symptom på nethindeløsning. Din optiker står klar til at rådgive dig, hvis du har mistanke om, at du kunne have nethindeløsning.

 1. 1 Nethindeløsning er alvorligt

  Nethindeløsning er en alvorlig øjensygdom, der i værste fald kan gøre dig blind. Pludseligt øget mængde uklarheder og lysglimt i øjet er typiske tegn på, at du kan være ramt af nethindeløsning.

 2. 2 Sygdommen er smertefri

  Sygdommen er smertefri - og beskrives som et "gardin", der ruller ned foran dit ene øje. Oplever du dette, skal du hurtigst muligt kontakte din øjenlæge.

 3. 3 Laserbehandling kan hjælpe

  Hvis man opdager sygdommen i den begyndende fase, kan man i visse tilfælde forebygge den med laserbehandling hos en øjenlæge.

 4. 4 Test dig selv

  Det er nemt at teste sig selv for en begyndende nethindeløsning. Prøv at fiksere på et punkt, og vurder herefter, om du har et normalt perifert syn i alle dele. Et manglende synsfelt vil let vise sig ved denne test.