Nethindeløsning

Hvad er nethindeløsning?

Nethindeløsning er en øjensygdom, der skyldes, at et vigtigt lag af væv i den bagerste del af øjet trækkes væk fra laget af blodårer, der forsyner det med næringsstoffer og ilt. Ved en nethindeløsning efterlades cellerne i nethinden uden ilt. Nethindeløsning er smertefrit – og beskrives ofte som ”et gardin”, der ruller ned foran det ene øje. Øjensygdommen forekommer sjældent, men er en alvorlig sygdom, der kræver akut behandling på en øjenafdeling.

Alle kan blive ramt af sygdommen, men den ses oftest hos mennesker, der er nærsynede. Inde i øjet i området imellem linsen og nethinden findes en geleagtig æggehvidemasse, der kaldes glaslegemet. Det er ofte denne, der er skyld i, at man får nethindeløsning, fordi nethinden med alderen bliver mere og mere flydende, og der opstår lommer med tyndere væske, der via små rifter på nethinden kan sive ind til linsen og kan svømme rundt i øjet som små tråde eller fluer og lysglimt, der generer enten det ene eller begge øjne. 

Normalt syn

Syn med nethindeløsning

Opdag nethindeløsning i tide - test dig selv

Hvorfor får man nethindeløsning?

Nethindeløsning kan forekomme som et resultat af: • Nedsynkning eller skrumpning af glaslegemet, der fylder indersiden af øjet • Traumer (f.eks. skader) • Fremskreden diabetes • En inflammatorisk tilstand

Hvad er symptomerne på nethindeløsning?

Inde i øjet i området imellem linsen og nethinden findes en geleagtig æggehvidemasse, der kaldes glaslegemet. Det er ofte denne, der er skyld i, at man får nethindeløsning, fordi nethinden med alderen bliver mere og mere flydende, og der opstår lommer med tyndere væske, der via små rifter på nethinden kan sive ind til linsen og kan svømme rundt i øjet som små tråde eller fluer og lysglimt, der generer enten det ene eller begge øjne.

Hvis man oplever ovenstående symptomer, skal man handle hurtigt, da man i visse tilfælde kan nå at forebygge nethindeløsningen ved at behandle en eventuel rift med laser. Hvis nethinden har løsnet sig delvist eller helt, er behandlingen en operation, hvor nethinden sættes på plads.

 1. 1 Nethindeløsning er alvorligt

  Nethindeløsning er en alvorlig øjensygdom, der i værste fald kan gøre dig blind. Pludseligt øget mængde uklarheder og lysglimt i øjet er typiske tegn på, at du kan være ramt af nethindeløsning.

 2. 2 Sygdommen er smertefri

  Sygdommen er smertefri - og beskrives som et "gardin", der ruller ned foran dit ene øje. Oplever du dette, skal du hurtigst muligt kontakte din øjenlæge.

 3. 3 Laserbehandling kan hjælpe

  Hvis man opdager sygdommen i den begyndende fase, kan man i visse tilfælde forebygge den med laserbehandling hos en øjenlæge.

 4. 4 Test dig selv

  Det er nemt at teste sig selv for en begyndende nethindeløsning. Prøv at fiksere på et punkt, og vurder herefter, om du har et normalt perifert syn i alle dele. Et manglende synsfelt vil let vise sig ved denne test.