Synets udvikling gennem livet

Synets udvikling

Mange betegner nok synet som den vigtigste sans. Det er ikke så overraskende. Faktisk kommer omkring 75% af alle vores sanseindtryk ind via synet. Dit syn består overordnet set af et centralt syn og et perifert syn og er resultatet af en kompliceret udvikling, der starter tidligt, mens vi stadig er fostre.

Udviklingen af et par øjne

Omkring uge 7 har et foster udviklet øjne, der kan ses som en fordybning på siden af hovedet, og øjnene er åbne, fordi der endnu ikke er nogen øjenlåg. Øjenlågene kommer først 5-8 uger senere, hvor de smelter sammen, og lukker barnets øjne i flere uger. Når de åbner sig igen, kan barnet efterhånden begynde at skelne lys.

Spædbarnets syn

Når et barn bliver født, har det brug for mange synsindtryk. Inde i øjet er alle cellerne, der skal bruges til at omdanne lys til sanseindtryk, nemlig slet ikke færdigudviklede. Gennem synsoplevelser hver eneste dag udvikler cellerne sig, og der bliver skabt orden i alle nerveforbindelserne til hjernen.

Spædbarnets syn de første år

De første uger
I løbet af de første par uger kommer udviklingen af synet godt i gang, og barnet begynder at kigge på ansigter, når de henvender sig mod barnet.
De første måneder
Efter et par måneder er synet så godt, at barnet kan fastholde øjenkontakt og følge bevægelse.
4 måneder
Omkring fire måneders alderen er barnet interesseret i sine hænder og kigger på dem. Barnet begynder at gribe lidt usikkert efter genstande, som du rækker frem.
6 måneder
Seks måneder: Øjenbevægelserne er nu godt udviklet, og øjnene følger med, når du bevæger noget foran barnet, og det begynder nu at kende sin mors, fars og søskendes ansigter.
Det første år
Efter det første år har barnet god synsstyrke på begge øjne.
To års-alderen
Omkring to-års-alderen er motorikken ved at være på plads, og barnet kan kende former og farver.

Barnets syn

Omkring 2-3-års-alderen kan man begynde at teste barnets syn. Det er en god idé at få det gjort, hvis man tror, barnet har synsproblemer. Jo før eventuelle synsvanskeligheder opdages, jo bedre mulighed er der for at genoptræne synet. Øjnene fortsætter med at udvikle sig, så man skal være opmærksom på barnets syn. Et godt syn er nemlig vigtig for, hvordan dit barn klarer sig i klasselokalet, på legepladsen, til sport osv. Børn klager normalt ikke over synproblemer, da de tror, at de ser det, alle andre ser. Derfor er det vigtigt, at de voksne er opmærksomme på, om børn har et uopdaget synsproblem.

Synet i teenageårene

Her begynder synet at stabiliseres, da både syn og øjne er færdigudviklede. Det er dog stadig vigtigt at få tjekket synet jævnligt, så man kan opdage skjulte synsproblemer. I øvrigt er det vigtig at holde fokus på øjensikkerheden. Mange begynder i den alder at bruge kontaktlinser, og helt naturligt går man hårdere til den, når man dyrker sport.

Har du fået tjekket dit syn?

Synet i voksenlivet

Fra omkring 40-års-alderen begynder de flestes syn at ændre sig. Man kan miste evnen til at fokusere på nært hold, så avisen, bogen og telefonen flyttes længere og længere væk, for at man kan se det skarpt. Det kan også give hovedpine, svimmelhed og trætte øjne, der svier. Hvis man skal se noget tæt på, f.eks. når man læser, er det nødvendigt for øjet at kunne fokusere, for at man kan se skarpt. Det kaldes akkommodation og foregår ved, at øjets linse krummer for at tilpasse afstanden. Når man kommer midtvejs i livet, begynder øjet at miste sin elasticitet, det betyder, at øjet ikke automatisk kan tilpasse sig forskellige afstande, og man mister evnen til at fokusere. Det er ikke farligt og kan normalt let korrigeres med briller.

Mange bliver mere langsynet med alderen

Med alderen kan du opleve, at din evne til at fokusere på objekter, der er tæt på øjet, nedsættes. Hvis du er nødt til at holde din mobil eller avis ud i strakt arm for at læse bogstaverne, så er du sandsynligvis langsynet.

Behov for læsebriller?

Føler du, at du skal anstrenge dig for at læse bogstaver i en avis eller på computerskærme? Måske kan læsebriller være en løsning på dit problem!

Senior-synet

Når man bliver ældre, er det helt naturligt, at ens syn bliver svagere. Derudover er der også en øget risiko for, at der opstår synsproblemer. Trykket i øjet kan stige som et tegn på grøn stær, og nethindeproblemer bliver mere almindelige. Derfor er det nu endnu mere aktuelt jævnligt at få tjekket synet. Så man både kan bevare den bedste synskvalitet og opdage eventuelt synstruende symptomer.

Bliv klogere på brillens historie

Briller blev opfundet i det 13. århundrede i Italien af optikeren og munken Alessandro della Spina. Han skabte en banebrydende innovation i år 1286 ved at tilføje to glaslinser til en ramme, hvilket markerede begyndelsen på brug af briller til synskorrektion.

Nattesynet kan nedsættes med alderen

Med alderen oplever de fleste af os en ændring i synet. For de fleste kommer synsforandringerne særligt til udtryk i mørke, fordi lysfølsomheden øges og evnen til at skelne mellem gråtoner nedsættes med alderen. Mange af os vil opleve at vores evne til at navigere i regnvejr og mørke nedsættes, jo ældre vi bliver. Man generes i højere grad af blændinger fra modkørende biler, og det er nødvendigt at anstrenge øjnene for at se i mørket. Denne følelse af "natteblindhed" kan skabe utryghed, når vi skal køre bil, men for nogle bilister kan en hverdagsbrille optimeret til kørsel med ZEISS DriveSafe være løsningen på udfordringer med nattesynet.

Test dit nattesyn online

Mere end halvdelen af danske bilister føler sig utrygge ved at køre bil i mørke. En hurtig online test kan afklare, om du oplever udfordringer med dit nattesyn.

Brilleglas til alle aldersgrupper

Uanset hvor du befinder dig i livet, så har vi et brilleglas til dig og dine behov. Hos Nyt Syn afklarer vi dine synsudfordringer og finder et brilleglas i topkvalitet, der passer bedst til dig og din livsstil.