Læsebriller

Skal jeg have læsebriller?

Dit syn ændrer sig igennem hele livet, og rigtig mange oplever, at deres syn ændrer sig markant, når de kommer i 40’erne. Udviklingen sker ikke fra den ene dag til den anden, men kan komme snigende over en længere periode – og derfor bemærker man ikke altid, at man har behov for at få tjekket synet. 

Fakta er, at det sker for alle, og det er helt naturligt. Øjets linse bliver nemlig mindre og mindre fleksibel med årene, og man får dermed sværere ved at fokusere og skelne eksempelvis bogstaver fra hinanden.

Udover trætte øjne, hovedpine og muskelspændinger er symptomerne typisk, at den tekst, du tidligere kunne læse tæt på skal holdes ud i strakt arm, for at den bliver tydelig og læsbar. Og ja - det kan være svært at acceptere, at alderen haler ind på én, men vil man gerne have et syn som en 20-årig hele livet igennem, skal der ofte briller eller kontaktlinser til. 

Der er heldigvis ingen grund til at bekymre sig over dette, for det er helt naturligt – og med en synskorrektion med enten et par smarte briller, der fremhæver din stil eller kontaktlinser, der giver dig frihed til at bevæge dig, som du vil, kan du få dit skarpe syn tilbage. 

Du kan købe læsebriller med forskellige styrker rigtig mange steder – f.eks. i dit lokale supermarked, men husk at dine øjne er præcis lige så unikke som dit fingeraftryk, og at du derfor har brug for at få lavet en grundig synsprøve, der kan synliggøre, hvilket behov du har og hvilke briller, der passer perfekt til dig og dit syn.

Hvilke læsebriller passer til mig?

Ofte vil du ved en synsprøve få at vide, at dine øjne ikke er ens, og at du derfor har brug for to forskellige styrker i dine brilleglas. Et par standardbriller vil derfor ikke være en optimal løsning for dig - og lidt for billige briller kan være i vejen for et godt syn.

Få dit skarpe syn tilbage med læsebriller

Skal du have styrke i dine læsebriller?

Hvis du har problemer med at læse bogstaverne i din avis, i en bog eller på computerskærmen, vil læsebriller uden tvivl være en god løsning for dig. Et godt alternativ til læsebriller er briller med flerstyrkeglas eller glas med glidende overgang, fordi de giver dig et skarpt syn - både tæt på og på afstand.

 1. 1 Alderen gør en forskel

  Synet ændrer sig markant, når man kommer i 40'erne. Øjnene ældes langsomt sammen med resten af kroppen - og det er ikke farligt at være nærsynet.

 2. 2 Det er helt naturligt

  Det sker for alle - og det er helt naturligt. På et eller andet tidspunkt i livet, vil du uanset hvad opleve, at dit syn ikke længere er, som da du var helt ung.

 3. 3 Hvad er symptomerne?

  Det bliver sværere at fokusere og skelne små og store bogstaver fra hinanden - og du vil ofte føle dig træt i øjnene og måske endda få spændinger i nakken og hovedpine.

 4. 4 Dit syn kan korrigeres

  Synet kan forbedres med en synskorrektion med briller eller kontaktlinser. Ønsker du det, kan du i de fleste tilfælde få lavet en øjenoperation.

Dit syn er din vigtigste sans - pas godt på det