Nærsynet

Hvordan opdager du, at du er nærsynet?

Hvordan opdager du, at du er nærsynet?

Hvis du oplever sløret syn, trætte øjne og har svært ved f.eks. at læse underteksterne på TV’et eller genkende folk på gaden, og du kun kan se genstande og læse bogstaver, som er helt tæt på dig, så er du sandsynligvis nærsynet.

Nærsynethed er en helt almindelig tilstand, der findes hos én ud af seks danskere. Som regel starter nærsynethed enten i barndommen, i den tidlige teenagealder eller i tyverne. Vi ved af erfaring, at nærsynethed er arveligt. Så hvis dine forældre er nærsynede, bliver du det sandsynligvis også. 

I dag bruger rigtig mange mennesker, både unge og ældre, en stor del af deres vågne timer online med enten mobil, tablet, computer eller en TV-skærm foran ansigtet. Når vi benytter disse devices, bruger vi hovedsageligt evnen til at se på kort afstand, og vi får ikke trænet vores evne til at se langt, og dermed er der risiko for, at vi får spændinger, hovedpine - og ikke mindst at vi bliver nærsynede. 

Nærsynethed kan heldigvis til en vis grad forebygges, ved at du træner dine øjne og sørger for, at du både ser genstande på kort og på lang afstand. Det er også utrolig vigtigt, at du dagligt kommer ud i frisk luft og dagslys og bevæger dig.

Lyset har nemlig stor betydning for, hvordan vi har det – og det gælder også for vores øjne. Når vi får lys ind i øjet, frigiver det stoffer, som bl.a. dopamin, der hæmmer væksten af øjet. Og det nærsynede øje er netop ofte kendetegnet ved, at det har vokset sig for stort. 

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed skyldes en brydningsfejl i øjet, hvor øjets fokus samles foran nethinden i stedet for på den. Som ved et normalt syn. Det betyder, at den genstand, man kigger på, bliver uskarp på nethinden. Den hyppigste årsag til dette er, at øjet er for langt, men det kan også skyldes, at øjets linse og hornhinde bryder lyset for meget.

Hvis man som nærsynet går tættere på genstanden, så vil linsen på et tidspunkt bryde lyset, så strålerne nu mødes på selve nethinden – lige som ved et normalt øje. Derfor ser nærsynede skarpt på korte afstande.

Sådan korrigerer vi nærsynethed

Normalt korrigerer man nærsynethed ved hjælp af briller eller kontaktlinser, som har en minusstyrke. Det kan for eksempel være ÷1.75. Jo højere tallet er, jo højere er styrken. Det vil sige, at der er højere styrke i glasset ved ÷5.50 end ved ÷1.75.

Når man er nærsynet, skal man bruge en spredelinse. Den, som navnet måske antyder, spreder lyset lidt, inden det rammer øjets linse, derfor opvejes den brydning, som linsen foretager. En spredelinse er timeglasformet, det vil sige, at glasset er bredere ude ved stellet end inde midt på. Ved billigere glas kan din styrke derfor påvirke de stel, som du har mulighed for at vælge, fordi en højere styrke betyder større kurver i glasset, og derfor skal stellet passe til et større glas.

Vælger du derimod et ZEISS brilleglas fra Nyt Syn, kan du få et glas, som har et højere brydningsindeks. Det giver dig et tyndere glas, som både ser mere naturligt ud, og som giver større komfort, fordi glasset er lettere.

Læs mere om vores særlige brilleglas her > 

Operation af nærsynethed

I dag kan man ved hjælp af en operation på øjets hornhinde ændre på øjets brydning. Så meget at graden af nærsynethed bliver mindre eller helt forsvinder. I Danmark kan man få foretaget operationen gratis, hvis man har ÷6.00 eller mere på begge øjne.

Normalt syn

Syn med nærsynethed

Hvorfor bliver man nærsynet?

Arvelighed spiller en stor rolle i, hvor stor risiko man har for at blive nærsynet. Nærarbejde, som at læse eller se på en skærm på kort afstand i lang tid ad gangen, kan også have betydning for udviklingen af nærsynethed.

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed er en synsfejl, hvor man oplever at et uskarpt syn på lang afstand og et skarpt syn på kort afstand. Nærsynethed skyldes en brydningsfejl i øjet, der kan forekomme fordi øjeæblet er for langt, eller uregelmæssigheder i øjets hornhinde. Nærsynethed kan korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Hvilken styrke bruger nærsynede?

Nærsynede bruger minus styrke i sine briller eller kontaktlinser. Man er stærkt nærsynet, hvis man har brug for mere styrke i brilleglasset eller kontaktlinserne end minus 7 dioptri. Nærsynede med behov for så høje styrker, vil ofte være meget generede i deres hverdag uden deres briller eller kontaktlinser, da genstande p å lang afstand vil fremstå som slørede.

Brilleglas til nærsynede

Hos Nyt Syn har vi ZEISS brilleglas i topklasse til nærsynede. Vi har et bredt glasudvalg, så vi kan tilbyde et brilleglas, der passer til alle uanset livsstil og synsudfordringer. Sammen finder vi en glastype, der passer nøjagtigt til dig og dine øjne.

Solbriller med styrke

Hvis du er nærsynet, vil et par lækre solbriller med minusstyrke være uundværlige for dig. På de solrige dage kan det være et stort irritationsmoment at undvære solbrillerne, da genskin fra solen kan være meget generende - men du behøver ikke undvære solbriller, når du i forvejen bruger briller. Vi kan nemlig sætte styrkeglas i alle vores smarte solbriller, så du kan få et afslappet og skarpt syn på de solrige dage.

 1. 1 Et helt almindeligt synsproblem

  Nærsynethed er et helt almindelig synsproblem, der ses ved én ud af seks danskere.

 2. 2 Er dine forældre nærsynede?

  Nærsynethed er arvelig, så hvis dine forældre er nærsynede, er der stor sandsynlighed for, at du også bliver det.

 3. 3 Synet svigter

  Oplever du, at du har svært ved at se genstande på lang afstand? Så er der stor sandsynlighed for, at du lider af nærsynethed.

 4. 4 Dit syn kan korrigeres

  Nærsynethed kan korrigeres med briller eller linser - eller måske en kombination, der passer lige til dig og din livstil.

Er du utryg ved køre bil i mørke?

De fleste, der har en synsudfordring, lægger ofte i første omgang mærke til de små synsforandringer i lav belysning, eksempelvis ved bilkørsel i mørke og regnvejr. I mørke er vores øjne på overarbejde, og derfor bliver selv små synsforandringer mere udtalt. Det kan blive nødvendigt at anstrenge sine øjne mere for at se skarpt og skelne kontraster i mørket - og måske føler du, at de modkørende bilers forlygter blænder dig mere, end de gjorde tidligere? Hvis det lyder bekendt, så er du ikke alene. Mange danske bilister føler sig faktisk utrygge bag rattet, fordi de føler sig natteblinde.