Nærsynethed

Hvordan opdager du, at du er nærsynet?

Hvis du oplever, at du har svært ved at fx læse underteksterne på tv’et eller genkende folk på gaden, og kun kan se genstande og læse bogstaver, som er helt tæt på dig, lider du sandsynligvis af nærsynethed – også kaldet myopi. Jo længere væk du er fra genstanden eller teksten, jo vanskeligere bliver det for dig at se den tydeligt. 

Nærsynethed er en helt almindelig tilstand, der ses ved én ud af seks danskere – og den starter enten i barndommen, i den tidlige teenagealder eller i tyverne. Vi ved af erfaring, at nærsynethed er arveligt. Så hvis dine forældre er nærsynede, bliver du det sandsynligvis også. 

Rigtig mange mennesker – både unge og ældre bruger en stor del af deres vågne timer online med enten mobil, tablet, computer eller en TV-skærm. Når vi benytter disse devices, bruger vi hovedsageligt evnen til at se på kort afstand, og vi får ikke trænet vores evne til at se langt – og dermed er der risiko for, at vi får spændinger, hovedpine - og ikke mindst at vi bliver nærsynet. 

Nærsynethed kan heldigvis til en vis grad forebygges ved, at du træner dine øjne og sørger for, at du både ser genstande på kort og på lang afstand. Det er også utrolig vigtigt, at du dagligt kommer ud i dagslys og bevæger dig.

Lyset har nemlig stor betydning for, hvordan vi har det – og det gælder også for vores øjne. Når vi får lys ind i øjet, frigiver det stoffer bl.a. dopamin, som hæmmer væksten af øjet. Og det nærsynede øje er netop kendetegnet ved, at det har vokset sig stort.

Normalt syn

Syn med nærsynethed

Hvorfor bliver man nærsynet?

Årsagen til at du bliver nærsynet er, at dit øjeæble er lidt for langt i forhold til hornhindens krumning. Resultatet for dig er, at alt du ser på lang afstand virker sløret, som hvis du kigger igennem et kamera, hvor linsen ikke er indstillet korrekt. Hvis du har en mistanke om, at du er nærsynet, så book en synsprøve og få svaret.

 1. 1 En helt almindelig sygdom

  Nærsynethed er en helt almindelig øjensygdom, der ses ved én ud af seks danskere.

 2. 2 Er dine forældre nærsynet?

  Nærsynethed er arvelig, så hvis dine forældre er nærsynet, er der stor sandsynlighed for, at du også bliver det.

 3. 3 Synet svigter

  Oplever du, at du har svært ved at se genstande på lang afstand? Så er der stor sandsynlighed for, at du lider af nærsynethed.

 4. 4 Dit syn kan korrigeres

  Nærsynethed kan korrigeres med briller eller linser - eller måske en kombination, der passer lige til dig og din livstil.

Skal mit barn have briller?

Er dit barn nærsynet?

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan det korrigeres med enten briller eller kontaktlinser. Udviklingen af sygdommen kan desuden i mange tilfælde bremses ved, at barnet får natlinser.

Vi vejleder gerne - så dit barn får de HELT rigtige briller.

Hjælp dit barn til at se klart igen

Dit barns syn bliver typisk tjekket af en sundhedsplejerske i 0. klasse og igen i 6. klasse. I årene derimellem kan dit barns syn udvikle sig i en negativ retning, der kan medvirke til, at dit barn har svært ved at følge med - både på skolebænken og i fritiden med vennerne.

Undersøgelser viser, at hvert femte barn har problemer med synet, allerede når det begynder i 0. klasse, mens andre børn får synsproblemer i løbet af indskolingsårene. Dit barn opdager opdager ikke
 altid selv, at det har brug for briller. Derfor skal du som forældre være ekstra opmærksom på de små tegn, der indikerer, at dit barn har et synsproblem. 

Som forældre eller bedsteforældre skal du holde med følgende fem tegn, der kan være en indikation for, at dit barn bør få tjekket sit syn:

1. Barnet lider af hovedpine og træthed
Hovedpine kan være et symptom på synsproblemer. Hvis barnets øjne anstrenger sig for at læse, spændes muskulaturen i og rundt om øjnene mere, og det kan give hovedpine. Et barn, der samtidig er mere træt og uoplagt end andre børn på samme alder, viser tegn på synsproblemer.

2. Barnet blinker meget
Hvis dit barn blinker meget, kan det være tegn på, at det har problemer med synet. De mange blink gør barnets øjne irriterede, og barnet skal derfor bruge ekstra mange kræfter på at fokusere og se klart. 

3. Barnet kniber øjnene sammen eller skeler
Kniber barnet øjnene sammen for at se ting på afstand, kan det være tegn på, at der er problemer med synet. Det samme kan et barn, som skeler på øjnene og har svært ved at styre og koordinere sine øjne.

4. Barnet har svært ved at koncentrere sig
Hvis barnet skal bruge kræfter på at fokusere for at se optimalt, bliver det ekstra træt og mister derfor hurtigt koncentrationen, hvilket smitter af på lysten til at læse og lave lektier. Vær også opmærksom, hvis barnet fortæller, at bogstaverne flyder ud.

5. Barnet har problemer med motorikken
Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis synet ikke fungerer optimalt, har et barn typisk svært ved at koordinere sine bevægelser. F.eks ved at spilde mere, når det spiser og drikker, ved at snuble og gå ind i ting, eller ved at have svært ved at gribe en bold og slå koldbøtter. Et andet tegn er, hvis barnet hurtigt bliver svimmel eller køresyg.

Man kan altid få tjekket sit barns syn hos en optiker. Hvis barnet har brug for briller eller kontaktlinser, før det er fyldt 10 år, vil man i første omgang blive henvist til barnets egen læge eller en øjenlæge for at sikre, at der ikke er andre symptomer, man skal være opmærksom på. Når barnet er undersøgt, kan optikeren hjælpe med at finde den helt rigtige løsning. Oplever man eksempelvis, at ens barn lider af hovedpine og træthed eller har besvær med motorikken, er det altid en god idé at få dets syn undersøgt,

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan udviklingen af sygdommen bremses ved forskellige typer linser. De findes både som endagslinser, som bruges i dagstimerne og orthokeratologiske linser (ortho-k) – også kaldt natlinser. Der findes også bløde endagslinser, som benyttes om dagen, som helt almindelige linser.

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan udviklingen af sygdommen bremses ved at barnet får natlinser. Imens dit barn sover, omformer natlinsen øjets hornhinde. Denne omformning medfører, at dit barn får et optimalt syn. Når barnet vågner, tages natlinserne ud – han eller hun har et skarpt og klart syn hele dagen uden brug af briller eller kontaktlinser. Både den ene og den anden mulighed kan anvendes af børn ned til 5-6 års alderen. Spørg din optiker hvad der vil passe bedst til netop dit barn.

Kan mit barn få kontaktlinser?

Ønsker dit barn at få kontaktlinser - og er du i tvivl om, om det er muligt? Bliv klogere på kontaktlinser og få svar på de spørgsmål, du måtte have.