Røde øjne

Hvad skyldes røde øjne?

Et af de mest almindelige øjenproblemer er røde eller blodsprængte øjne. Næsten alle vil på et tidspunkt i deres liv opleve enten at få et rødt øje, eller at begge øjne er røde. Det er som regel slet ikke farligt, og det er helt normalt at have små synlige blodårer i øjet. Det er først, hvis du mærker forandringer eller smerte i øjnene, at det kan være alvorligt. Selve grunden til at dine øjne bliver røde, skyldes at blodårene i bindehinden (conjunctiva), bliver påvirket og udvider sig eller brister. Det får hinden til at fremstå rødere og gør dermed, at dine øjne kan se røde og blodskudte ud. Hvis du oplever at have røde øjne uden smerter, skyldes det som regel et blodkar er sprunget, eller at du har øjenbetændelse. Det er mindre øjenproblemer, der ofte går over af sig selv igen inden for få uger. Røde øjne kan også medføre smerter i øjnene af forskellig grad alt afhængig af årsagen. Oplever du røde øjne og samtidig har smerter, bør du straks opsøge din lokale Nyt Syn optiker eller læge og få det undersøgt.

Årsager til røde øjne

Allergi
Mange oplever at få røde øjne som en allergisk reaktion ved bl.a. pollen- eller støvallergi. Øjnene reagerer ofte med at blive røde, hævede øjenlåg, kløe og en overproduktion af tårer. Uanset allergi vil du som regel også opleve at få ondt i øjnene eller øjenbetændelse, da bindehinderne i øjnene kan bliver overbelastet.

Har du mistanke om at have allergi, er det en god ide at opsøge optiker eller læge for at få det undersøgt og behandlet.

Øjenbetændelse
Øjenbetændelse ses ofte i forbindelse med overførelse af bakterier eller vira til dine øjne, når du færdes blandt mange andre mennesker, da det er meget smitsomt.

Det er som regel helt ufarligt at have øjenbetændelse, men du kan opleve symptomer som pusdannelse og røde og sviende øjne, der kan give smerter og ubehag. Sørg for at holde en god hygiejne ved at vaske dine hænder ofte. Går din øjenbetændelse ikke over af sig selv efter noget tid, og bliver dine smerter værre, bør du søge læge.

Fremmedlegeme i øjet
En almindelig årsag til, at dine øjne kan blive røde, skyldes et fremmedlegme på øjets bindehinde. Du har måske oplevet at blive prikket i øjet af eksempelvis en finger eller få et sandkorn eller insekt i øjet, når du bevæger dig rundt udenfor. Dit øje vil næsten altid reagere ved at tårerne løber, og dit øje bliver rødt.

Blødning under bindehinde
Oplever du, at et stort område af det hvide i dit øje er blodrødt, kan det skyldes en blødning under bindehinden, og det kan se voldsomt ud. Men det betyder ikke, at dit øje er beskadiget. Det hænger ofte sammen med, at et fremmedlegeme har ramt dit øje og får en blodåre i bindehinden til at briste. Blødningen aftager af sig selv igen efter noget tid.

Hvad kan du selv gøre?

Røde øjne er et signal om, at dine øjne er generede af noget, men det er ikke nødvendigvis farligt. Oplever du røde øjne og har smerter, bør du straks opsøge din optiker eller læge.

Andre årsager til røde øjne

Alkohol
På samme måde som alkohol kan give et sløret syn, kan det også forårsage røde øjne.
Kontaktlinser
Kontaktlinser kan for mange være den optimale synsløsning, men nogle kan opleve, at de generer øjnene og giver symptomer som røde øjne eller smerter. Hvis det ikke hjælper at tage linserne ud, bør du opsøge din optiker eller læge. Læs om alle fordele ved linser
Make-up
Går du i seng uden at fjerne din make-up, kan eksempelvis mascara irritere dine øjne, hvilket kan give dig symptomer som røde øjne.
Digital øjentræthed
Vores store skærmforbrug sætter sit præg på vores øjne, hvilket kan give mange synsudfordringer over tid. Bl.a. kan det resultere i trætte øjne, hovedpine og spændinger i nakke og skuldre. Ofte vil det også give symptomer som røde øjne, som er et klar signal om, at dine øjne kan være overanstrengte af at fokusere på en digital skærm. Heldigvis har ZEISS udviklet innovative synsløsninger, der kan hjælpe dig mod digital øjentræthed, så du kan stille skarpt og fokusere selv efter en lang arbejdsdag foran skærmen. Bliv klogere på ZEISS SmartLife
UV-lys
Det er vigtigt at passe på dine øjne på samme måde som din hud, når du bevæger dig ud i solen. Solens UV-stråler kan være lige så skadelige for dine øjnes sundhed, og kan over længere tid forsage øjensygdomme som grå stær. Beskyt altid dine øjne med solbriller med 100% UV-beskyttelse. Få brilleglas, der tilpasser sig lyset

Undgå digital øjentræthed og røde øjne med ZEISS SmartLife

Vores synsmønster har ændret sig. I løbet af dagen skifter vi mellem at kigge på digitale skærme, specielt små skærme som mobiltelefoner på kort afstand og vores omgivelser. Over tid kan det sætte sit præg på dit syn og forårsage digital øjentræthed med røde, trætte og anstrengte øjne. Med SmartLife-brilleglas fra ZEISS er det muligt at få briller særligt skræddersyet til dit nye synsbehov i en digital tidsalder.

Oplever du ofte røde øjne?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.