Tørre øjne

Har du tørre øjne?

Tørre øjne er en ret normal tilstand. Det skyldes som regel, at øjnene ikke producerer tårer nok, eller at de fordamper for hurtigt fra øjet. Normalt er det ikke en alvorlig tilstand. Dermed ikke sagt at det ikke kan være ubehageligt. Tørre øjne opstår, hvis man har en nedsat tåreproduktion, eller selve konsistensen af tårerne er skyld i, at de fordamper for hurtigt. Det betyder, at øjets overflade ikke bliver dækket ordentligt af tårer, og derfor vil øjet føles tørt. Vi kan hjælpe dig videre med det næste skridt i behandlingen. Hvis optikeren skønner, at det er nødvendigt, vil han eller hun henvise dig til en undersøgelse hos læge eller øjenlæge.

Har du ofte tørre øjne?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Sådan er dine tårer opbygget

Hvis man lider af tørre øjne, skal årsagen oftest findes i tårerne. Tårer består af tre forskellige lag: Et fedtlag yderst, som skal være med til at forhindre fordampning. Et vandlag i midten, som er det tykkeste lag, der udgør 95% af en tåre. Vandlaget tilfører øjet forskellige salte og proteinstoffer, som har indflydelse på øjets immunforsvar. Inderst finder man slimlaget, der sørger for, at vandlaget spredes bedst muligt på øjets overflade.

Hvad er symptomerne på tørre øjne?

Symptomerne på tørre øjne er mange, oftest vil man kunne nikke genkende til flere af disse: - Fornemmelsen af grus i øjet - Følelsen af et fremmedlegeme i øjet - Smerter eller irritation - Tåreflod - Lysfølsomhed - Tåget eller ustabilt syn - Svien eller kløen - Røde, irriterede øjenlågskanter - Ubehag ved brug af kontaktlinser Hvis du oplever et eller flere af symptomerne, kan du komme ind til din nærmeste Nyt Syn optiker.

Forebyggelse og behandling af tørre øjne

I langt de fleste tilfælde er tørre øjne ikke et symptom på sygdom, men et tegn på træthed og en følge af stigende alder. Kun ganske få sygdomme, som f.eks. Sjøgrens Syndrom, kan medføre en nedsat livskvalitet på grund af tørre øjne.

Hvis man allerede lider af tørre øjne, bør man som en forebyggende foranstaltning undgå de faktorer, som påvirker tilstanden. Det kan f.eks. være høj rumtemperatur, aircondition, for meget skærmtid, langvarig læsning og medicinering.

Den hyppigst anvendte behandlingsform er kunstige tårer. Der fås forskellige udgaver med varierende konsistens og med eller uden konserveringsmiddel. De kan anvendes alt efter, hvor ofte man har brug for dem. Hvis de kunstige tårer ikke virker, kan man få behandling med tabletter. I de værste tilfælde, hvor hverken forebyggelse, kunstige tårer eller tabletter har virket, kan man forsøge kirurgisk behandling.

Tørre øjne kan skyldes ubalance

Hvis der opstår en ubalance i et eller flere af tårelagene, opstår de situationer, som giver tørre øjne. Derfor kan tørre øjne både være en kronisk lidelse eller en midlertidig irritation. Oplever du andre problemer med dit syn?

Hvorfor får man tørre øjne?

Tørre øjne kan skyldes mange forskellige ting, men ofte opstår de på grund af: - En hudsygdom omkring øjnene - Sygdom i fedtkirtlerne omkring øjet - Brug af øjendråber eller medicin - Graviditet - P-piller - Laseroperation af øjnene - Skader på hornhinden - Øjet bliver ikke dækket under søvn - Øjenallergi - For mange eller for få vitaminer - Langvarig brug af kontaktlinser - Immunsygdomme eller infektion - Udstående øjne - Lav blinkefrekvens, f.eks. foran en skærm Oplever du ofte at have tørre øjne, så book en tid hos din nærmeste optiker, så I sammen kan finde ud af, hvordan du får rettet op på ubalancen i dine øjne.