Tørre øjne

Har du tørre øjne?

Tørre øjne er en ret normal tilstand. Det skyldes som regel, at øjnene ikke producerer tårer nok, eller at de fordamper for hurtigt fra øjet. Normalt er det ikke en alvorlig tilstand. Dermed ikke sagt at det ikke kan være ubehageligt. Tørre øjne opstår, hvis man har en nedsat tåreproduktion, eller selve konsistensen af tårerne er skyld i, at de fordamper for hurtigt. Det betyder, at øjets overflade ikke bliver dækket ordentligt af tårer, og derfor vil øjet føles tørt. Vi kan hjælpe dig videre med det næste skridt i behandlingen. Hvis optikeren skønner, at det er nødvendigt, vil han eller hun henvise dig til en undersøgelse hos læge eller øjenlæge.

5 gode råd mod tørre øjne

• Drik rigeligt vand hver dag • Blink ofte - særligt ved skærmarbejde • Brug øjendråber • Luft jævnligt ud i dit hjem • Få en optiker eller øjenlæge til at undersøge, hvad årsagen til dine gener er

Har du ofte tørre øjne?

Book en gratis synstest og lad vores dygtige optikere hjælpe dig.

Sådan er dine tårer opbygget

Hvis man lider af tørre øjne, skal årsagen oftest findes i tårerne. Tårer består af tre forskellige lag: Et fedtlag yderst, som skal være med til at forhindre fordampning. Et vandlag i midten, som er det tykkeste lag, der udgør 95% af en tåre. Vandlaget tilfører øjet forskellige salte og proteinstoffer, som har indflydelse på øjets immunforsvar. Inderst finder man slimlaget, der sørger for, at vandlaget spredes bedst muligt på øjets overflade.

Hvad er symptomer på tørre øjne?

Symptomerne på tørre øjne er mange, oftest vil man kunne nikke genkende til flere af disse: - Fornemmelsen af grus i øjet - Følelsen af et fremmedlegeme i øjet - Smerter eller irritation - Tåreflod - Lysfølsomhed - Tåget eller ustabilt syn - Svien eller kløen - Røde, irriterede øjenlågskanter - Ubehag ved brug af kontaktlinser Hvis du oplever et eller flere af symptomerne, kan du komme ind til din nærmeste Nyt Syn optiker.

Forebyggelse og behandling af tørre øjne

I langt de fleste tilfælde er tørre øjne ikke et symptom på sygdom, men et tegn på træthed og en følge af stigende alder. Kun ganske få sygdomme, som f.eks. Sjøgrens Syndrom, kan medføre en nedsat livskvalitet på grund af tørre øjne.

Hvis man allerede lider af tørre øjne, bør man som en forebyggende foranstaltning undgå de faktorer, som påvirker tilstanden. Det kan f.eks. være høj rumtemperatur, aircondition, for meget skærmtid, langvarig læsning og medicinering.

Den hyppigst anvendte behandlingsform er kunstige tårer. Der fås forskellige udgaver med varierende konsistens og med eller uden konserveringsmiddel. De kan anvendes alt efter, hvor ofte man har brug for dem. Hvis de kunstige tårer ikke virker, kan man få behandling med tabletter. I de værste tilfælde, hvor hverken forebyggelse, kunstige tårer eller tabletter har virket, kan man forsøge kirurgisk behandling.

Tørre øjne kan skyldes ubalance

Hvis der opstår en ubalance i et eller flere af tårelagene, opstår de situationer, som giver tørre øjne. Derfor kan tørre øjne både være en kronisk lidelse eller en midlertidig irritation. Oplever du andre problemer med dit syn?

Hvorfor får man tørre øjne?

Oplever du symptomer på tørre øjne, kan det skyldes flere årsager, men ofte kan tørre øjne forekomme på grund af: - En hudsygdom omkring øjnene - Sygdom i fedtkirtlerne omkring øjet - Brug af øjendråber eller medicin - Graviditet - P-piller - Laseroperation af øjnene - Skader på hornhinden - Øjet bliver ikke dækket under søvn - Øjenallergi - For mange eller for få vitaminer - Langvarig brug af kontaktlinser - Immunsygdomme eller infektion - Udstående øjne - Lav blinkefrekvens, f.eks. foran en skærm Oplever du ofte at have tørre øjne, så book en tid hos din nærmeste optiker, så I sammen kan finde ud af, hvordan du får rettet op på ubalancen i dine øjne.

Trætte, anstrengte eller tørre øjne ved skærmarbejde

Når vi læser og arbejder ved en skærm, blinker vi ikke lige så ofte som normalt, og det kan forårsage symptomer på tørre øjne. Symptomerne kan for de fleste afhjælpes ved brug af skærmbriller eller læsebriller, der aflaster vores øjne, så øjnene ikke anstrenges i lige så høj grad, når vi læser og fokuserer på skærmen.

Briller mod blåt lys

Hvis du oplever tørre øjne efter mange timer foran computerskærmen, ipaden eller mobilen, så kan du opleve det, man kalder digital øjenstress. Vores digitale skærme udsender store mængder blåt lys, og for nogle kan det blå lys blive generende og give trætte og tørre øjne efter længere tids eksponering. Er du én af dem, bør du overveje, om briller mod blåt lys kan hjælpe dig til et afslappet syn. ZEISS har udviklet brilleglasset BlueGuard, der kan afhjælpe digital øjenstress ved at blokere en del af det blå lys, vores digital enheder udsender.

Oplever du smerter i øjet?

Tørre øjne er i de fleste tilfælde helt normalt og ufarligt, selvom det kan føles ubehageligt. Udvikler ubehaget sig dog til smerter i øjet, bør du blive undersøgt af en øjenlæge hurtigst muligt.

Tørre øjne kan forårsage lysfølsomhed

Har du udfordringer med tørre øjne, så har du måske også oplevet, at det kan være svært ved at se i mørke, når du kører bil, og at dine øjne er meget lysfølsomme ved blændinger fra modkørende biler. ZEISS DriveSafe-brilleglas kan ofte hjælpe til mere behagelig natkørsel, da glassene dæmper ubehaget ved blændinger i trafikken.