Føler du dig ofte "natteblind"?

Har du svært ved at se, når det er mørkt, og undgår du helst at køre bil i aften- og nattetimerne? Og tror du, at mænd ser bedre i mørket end kvinder?

Har du brug for natbriller, når du kører bil i mørke?

Undgår du helst at køre i mørke?
En del bilister vil kunne nikke genkendende til, at det er sværere og mere anstrengende at køre bil i mørke end i dagslys, og at deres nattesyn ikke er helt, som de kunne ønske det. Nogle finder kørsel i mørke så ubehageligt, at de lader helt være. De planlægger sig ud af det, så de ikke behøver at køre bil om aftenen og natten, eller de beder en medrejsende være chauffør på køreturen. Andre sætter sig ind bag rattet uden at tænke nærmere over det og kører ugeneret, glad og gerne gennem natten.

Kører du bil i mørke og bevæger dig f.eks. fra en vej med gadebelysning og ind i en mørk skov, kan der gå flere minutter, før dine øjne har vænnet sig helt til mørket, og du kan se skarpt. For nogle mennesker bliver synet aldrig helt skarpt, og de vil derfor ofte føle sig utrygge ved bilkørsel i mørke og i dårligt vejr.

Dårligt nattesyn giver langsom reaktionstid i trafikken
Et dårligt nattesyn kan give dig en langsommere reaktionstid og gøre det svært for dig at identificere eksempelvis fodgængere og cyklister i vejkanten. Med et dårligt nattesyn vil du typisk også føle dig voldsomt generet af blænding fra modkørende bilister.

Hvad sker der med vores øjne i mørke?
Øjet tilpasser sig normalt til det lysniveau, der er i omgivelserne. Denne tilpasning er vigtig for evnen til at se under forskellige lysforhold. Rent optikfagligt har øjet to slags sanseceller: Kaldet stave og tapper. Stavene er de mest følsomme, og dem bruger vi i mørke, når lysmængden er meget lav. Derimod giver tapperne os det skarpe lys og farverne. Da tapperne kræver mere lys for at fungere, mister vi evnen til at skelne detaljer og til at se farver, hvis der ikke er særlig meget lys. 

Jo ældre vi bliver, desto længere tid tager det for øjnene at omstille sig fra lys til mørke. Det er en af årsagerne til, at især ældre mennesker ofte føler sig usikre i trafikken i mørke.

Kørebriller kan være en løsning
Føler du dig generet af dårligt syn, når du kører i mørke, så kan du overveje at få lavet en synstest. Ved en simpel synstest i simuleret mørke vil optikeren kunne afgøre, om du lider af generende natte-myopi (nærsynethed), og samtidig afgøre om kørebriller vil være en god løsning for dig.

Hvem ser bedst i mørke?

Ifølge en undersøgelse lavet af analyseinstituttet Wilke giver 63% af de kvindelige bilister udtryk for, at de er utrygge ved kørsel i mørke, fordi de har svært ved at orientere sig og ofte føler sig generet af de modkørendes lys. Kun 39% af mændene har det på samme måde. Og hvorfor så denne forskel? Der er INGEN fysiologisk forskel på, hvor godt mænd og kvinder ser i mørke! Så måske er mændene bare lidt længere tid om at erkende problemet? Uanset om du er kvinde eller mand, er det altid en god idé at få tjekket dit syn regelmæssigt, så du får optimal livskvalitet og sikrer et skarpt syn i trafikken.

Du er ikke den eneste

Fakta er, at ALLE ser dårligere i mørke - også mennesker med et normalt syn. Hvis du er særligt generet og har udfordringer med dit nattesyn, er der heldigvis hjælp at hente.

Danske bilister er ofte utrygge

En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viser, at rigtig mange danske bilister føler sig utrygge ved at køre i mørke eller dårligt lys. Utrygheden skyldes, at bilisterne ofte føler sig blændet af modkørende bilister og har svært ved at orientere sig og se cyklister, vejskilte m.m. Få tjekket om der er hjælp at hente med et par briller med DriveSafe glas med en styrke tilpasset præcist til dine øjne.

Brug for kørebriller?

Få ZEISS DriveSafe - trafiksikre hverdagsbriller, der kan reducere ubehag ved blænding fra modkørende bilister.

Undgå natbriller med gult glas

Som bilist kan det være vanskeligt at se klart, når det er mørkt eller i dårligt vejr - og det kan gøre én utryg i trafikken. For at undgå dette har mange danskere købt de såkaldte kørebriller med gult glas, som et ekstra sæt briller, de har liggende i bilen.

Køb dine briller lidt ad gangen

Kom ned i din lokale Nyt Syn butik. Her kan du få en uforpligtende synstest og høre mere om vores abonnement, og om hvordan du kan dele betalingen af dine briller over f.eks. 24 måneder. Det koster dig hverken renter eller gebyrer.