Gule glas er ikke optimale til natkørsel

Generes du af blænding fra modkørende trafik, er brugen af kørebriller med gult glas ikke den optimale løsning. Gult glas filtrerer blåt lys fra f.eks. LED billygter fra, og du vil derfor opleve færre blændinger fra modkørendes forlygter. Men de gule glas dæmper lysintensiteten generelt, og derfor forringes dit nattesyn. Det går især ud over dit perifere syn, så det bliver vanskeligere for dig at nå at registrere f.eks. cyklister og fodgængere, som bevæger sig ind foran bilen fra siden. Du når simpelthen ikke at se dem, før de er inde i dit centrale synsfelt.

Dit perifere syn er vigtigt i trafikken

En lille del af øjets nethinde kaldet Macula giver os det skarpe syn, farvesyn og kontrastsyn. Den øvrige del af nethinden giver os orienteringssyn og nattesyn, der især hjælper os til at se bevægelser - også kaldet det perifere syn. Når du benytter briller med gule glas til natkørsel, kan du blive udfordret på dit perifere syn, da stavcellerne i øjet er afhængige af lys. De gule glas filtrerer alt blåt lys fra, også det du skal bruge til at se godt i mørke med, og dit generelle nattesyn bliver nedsat. I trafikken betyder det, at du får sværere ved at se objekter ude i siden af dit synsfelt. Du ser dem først, når de kommer ind i dit centrale synsfelt, og derfor bliver din reaktionstid ikke optimal.

Brug briller med gule glas i dagslys

Briller med gule glas kan være gode at benytte i dagslys, fordi de skærper kontraster og fjerner blændinger. Derfor bliver de ofte benyttet til jagt, fiskeri, cykelløb og lignende aktiviteter.

Brug ikke gule briller til natkørsel

Som bilist kan det være vanskeligt at se klart, når det er mørkt eller i dårligt vejr - og det kan gøre én utryg i trafikken. For at undgå dette har mange danskere købt de såkaldte kørebriller med gult glas, som et ekstra sæt briller, de har liggende i bilen. De gule brilleglas giver dig, som bilist, følelsen af, at du får et bedre og skarpere nattesyn. Det de færreste ved er dog, at det kan være farligt at benytte disse briller til natkørsel, fordi de nedsætter dit perifere syn. Der findes et mere trafiksikkert alternativ. Med ZEISS DriveSafe glas i dine briller, kan du få en hverdagsbrille, der er optimeret til kørsel - også om natten og i dårligt vejr.

Gule glas kontra DriveSafe glas

Modsat gulbrillens absorptionsprincip er DriveSafe-glasset designet til ikke blot at dæmpe lys fra modkørende. DriveSafe glasset fra ZEISS har en særlig funktion, der gør det lettere for øjet at udnytte det sparsomme lys ved at fokusere de enkelte lysstråler bedre på nethinden. Det betyder, at de fleste oplever et bedre nattesyn med bedre fokus og skarpere kontraster, samtidig mindskes ubehaget ved blændinger fra modkørende bilister.

Føler du dig utryg ved kørsel i mørke og dårligt vejr?

Besøg os i én af vores butikker til en synstest og en snak om, hvordan DriveSafe kan hjælpe dig.

Brug ikke polariserede brilleglas til kørsel i mørke

Du bør aldrig anvende polariserede brilleglas eller solbriller til natkørsel, da det kan forringe dit nattesyn markant. Bliver du generet af blænding fra modkørende bilister om natten, kan det være fristende at bruge polariserede brilleglas, fordi de filtrerer genskin og skarpt lys fra, så nogle bilister oplever natkørslen mere behageligt. Men faktisk filtrerer disse brilleglas for meget lys fra, så dit nattesyn forringes yderligere. Polariserede brilleglas vil gøre det mere vanskeligt at se kontraster og detaljer i trafikken, og det har en afgørende betydning for din evne til at navigere og orientere dig i mørket. Føler du behov for natkørebriller er ZEISS DriveSafe brilleglas et trafiksikkert alternativ til polariserede brilleglas.

En trafiksikker løsning

Mange af os har oplevet ubehag ved at køre bil i mørke på grund af blændinger fra gadelygter og modkørende bilisters forlygter. Forlygter med LED-lys, der har et blåt skær, kan efterlade os i flere sekunders blindhed. Mange oplever en mere behagelig køreoplevelse, når de anvender gule briller til natkørsel, fordi denne type brilleglas filtrerer alt blåt lys fra. Der er bare ikke mange bilister, der ved, at de gule briller faktisk kan give et endnu dårligere nattesyn, fordi vores øjne har brug for en vis mængde blåt lys for at se skarpt i mørket. Til sammenligning har DriveSafe brilleglas en særlig overfladebehandling, der kun filtrerer ca. 18% af det blå LED-lys fra. Det er nok til, at du kan drage fordel af lysets positive egenskaber, men får dæmpet oplevelsen af blænding fra modkørende bilister om natten.

Overvejer du natbriller?

Du er ikke alene

En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viser, at rigtig mange danske bilister føler sig utrygge ved at køre i mørke eller dårligt lys. Utrygheden skyldes, at bilisterne ofte føler sig blændet af modkørende bilister og har svært ved at orientere sig og se cyklister, vejskilte m.m. Få tjekket om der er hjælp at hente med et par kørebriller til mørke med DriveSafe glas. Du kan få natkørebrillerne med en styrke, der er tilpasset præcist til dine øjne, men de kan også fås helt uden styrke for dig, der bruger kontaktlinser eller ikke til dagligt har behov for briller.