Gule glas er ikke optimale til natkørsel

Generes du af blænding fra modkørende trafik, er brugen af kørebriller med gult glas ikke den optimale løsning. Gult glas filtrerer blåt lys fra f.eks. LED billygter fra, og du vil derfor opleve færre blændinger fra modkørendes forlygter. Men de gule glas dæmper lysintensiteten generelt, og derfor forringes dit nattesyn. Det går især ud over dit perifere syn, så det bliver vanskeligere for dig at nå at registrere f.eks. cyklister og fodgængere, som bevæger sig ind foran bilen fra siden. Du når simpelthen ikke at se dem, før de er inde i dit centrale synsfelt.

Dit perifere syn er vigtigt i trafikken

En lille del af øjets nethinde kaldet Macula giver os det skarpe syn, farvesyn og kontrastsyn. Den øvrige del af nethinden giver os orienteringssyn og nattesyn, der især hjælper os til at se bevægelser - også kaldet det perifere syn. Når du benytter briller med gule glas i mørke, kan du blive udfordret på dit perifere syn, da stavcellerne i øjet er afhængige af lys. De gule glas filtrerer alt blåt lys fra, også det du skal bruge til at se godt i mørke med, og dit generelle nattesyn bliver nedsat. I trafikken betyder det, at du får sværere ved at se objekter ude i siden af dit synsfelt. Du ser dem først, når de kommer ind i dit centrale synsfelt, og derfor bliver din reaktionstid ikke optimal.

Brug briller med gult glas i dagslys

Briller med gule glas kan være gode at benytte i dagslys, fordi de skærper kontraster og fjerner blændinger. Derfor bliver de ofte benyttet til jagt, fiskeri, cykelløb og lignende aktiviteter.

Brug ikke gule briller til natkørsel

Som bilist kan det være vanskeligt at se klart, når det er mørkt eller i dårligt vejr - og det kan gøre én utryg i trafikken. For at undgå dette har mange danskere købt de såkaldte kørebriller med gult glas, som et ekstra sæt briller, de har liggende i bilen. De gule brilleglas giver dig som bilist følelsen af, at du får et bedre og skarpere syn. Det de færreste ved er dog, at det kan være farligt at benytte disse briller, fordi de nedsætter dit perifere syn. Der findes et mere trafiksikkert alternativ. Med ZEISS DriveSafe glas i dine briller, kan du få en hverdagsbrille, der er optimeret til kørsel - også om natten og i dårligt vejr.

Gule glas kontra DriveSafe glas

Modsat gulbrillens absorptions-princip er DriveSafe-glasset designet til ikke blot at dæmpe lys fra modkørende. DriveSafe glasset fra ZEISS har en særlig funktion, der gør det lettere for øjet at udnytte det sparsomme lys ved at fokusere de enkelte lysstråler bedre på nethinden. Det betyder, at de fleste oplever et bedre nattesyn med bedre fokus og skarpere kontraster, samtidig med mindre ubehag ved blændinger fra modkørende.

Overvejer du natbriller?

Du er ikke alene

En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viser, at rigtig mange danske bilister føler sig utrygge ved at køre i mørke eller dårligt lys. Utrygheden skyldes, at bilisterne ofte føler sig blændet af modkørende bilister og har svært ved at orientere sig og se cyklister, vejskilte m.m. Få tjekket om der er hjælp at hente med et par briller med DriveSafe glas med en styrke tilpasset præcist til dine øjne.

Føler du dig utryg ved kørsel i mørke og dårligt vejr?

Besøg os i én af vores butikker til en synstest og en snak om, hvordan DriveSafe kan hjælpe dig.

Køb dine briller lidt ad gangen

Kom ned i din lokale Nyt Syn butik. Her kan du få en uforpligtende synsprøve og høre mere om vores abonnement, og om hvordan du kan dele betalingen af dine briller over f.eks. 24 måneder. Det koster dig hverken renter eller gebyrer.