Dine første briller

Når du skal have dit første par briller, er der mange forskellige ting, som du skal være opmærksom på. Det kan f.eks. være, hvad du skal bruge brillen til, hvordan den skal se ud, og om den passer til dig og din hverdag. Hvad gør du, hvis du køber briller og ikke synes, de hjælper dig?

Hvad er dit behov?

Når du skal have dine første briller, løber der sikkert mange tanker gennem hovedet på dig. Du har måske allerede været forbi en optiker og har fået konstateret, om du er langsynet, nærsynet eller har en bygningsfejl. Du kan læse mere om de forskellige synsudfordringer her.

6 tips til at finde de optimale briller

1. Vælg briller med det rigtige formål. 
2. Gå efter kvalitetsglas, der matcher dit synsbehov
3. Vælg altid brilleglas med fuld UV-beskyttelse

4. Find et brillestel, der er behageligt at have på
5. Gå efter brillestel, der passer til din personlige stil 
6. Overvej at kombinere briller og kontaktlinser

Det første besøg ved optikeren

Når du skal have briller for første gang, vurderer optikeren dine synsevner. Din synsevne er afgørende for, om du har behov for briller, kontaktlinser etc. for at få mest muligt ud af dit syn. Vi er altid meget grundige med vores synsprøver. Det er nemlig her, vi får meget af den viden, vi skal bruge for at rådgive dig.

En synsløsning til din livsstil

Synsmålingen er dog ikke den eneste faktor, der afgør hvilken løsning, du skal vælge. Derfor vil optikeren altid tale med dig omkring dit job, dine hobbyer osv. Måske stiller det nogle særlige krav til din synsløsning? Derfor er det også vigtigt, at du er ærlig over for din optiker omkring dine udfordringer. Det er ikke unormalt, at folk underdriver deres behov og derfor ikke får den optimale løsning.

Book en gratis synstest

Det hele starter med en synstest. Book tid hos dine lokale Nyt Syn optiker, så i sammen kan finde den helt rigtige synsløsning til dig!

Læsebriller

Dit syn ændrer sig igennem hele livet, og rigtig mange oplever, at deres syn ændrer sig markant, når de kommer i 40’erne. Øjets linse bliver nemlig mindre og mindre fleksibel med årene, og man får dermed sværere ved at fokusere og skelne eksempelvis bogstaver fra hinanden, når man læser. Da det ofte er ifm. læsning, man oplever de første udfordringer, er der mange, der starter med at få læsebrille som den første brille.

Skærmbriller

Når vi arbejder koncentreret ved en computer i længere perioder ad gangen, stilles der andre krav til vores øjne, end når vi fokuserer på længere afstande. Skærmbriller er en særlig brille, hvor glasset og styrken er optimeret til skærmarbejde. Skærmbrillen giver dig det optimale syn på den afstand, du sidder fra din computerskærm, så du undgår digital øjentræthed, og mange starter derfor med en skærmbrille som den første brille.

Enkeltstyrkeglas langt fra standard

Hvis du ikke har behov for individuel tilpasning af styrken, kan enkeltstyrkeglas med standardstyrker være en god løsning til den første brille. ZEISS ClearView er et nyt innovativt enkeltstyrkeglas, der er både tyndere og fladere end almindelige standard-glas. Glasset er let og komfortabelt, og samtidig er zonen med klart syn 3 gange større sammenlignet med traditionelle enkeltstyrkeglas, så du er sikret et skarpt syn helt ud i periferien.

Find det rigtige brillestel

For mange er brillestellets design det, som fylder mest, når man skal have briller. Vi oplever, at mange kunder kommer som det første spørger vores optikere "hvilke briller klæder mig?" - og det kan vi naturligvis sagtens hjælpe dig med at afklare, men det er mindst lige så vigtigt, at du mærker efter, om brillen sidder behageligt på dig. Faktisk skal du helst ikke kunne mærke, at du har brillen på. To gode råd er, at stellets kant skal være ved eller over øjenbrynene, så stellet ikke generer i dit synsfelt, og stellet bør ikke være bredere end dit ansigt. Vores dygtige optikere kan selvfølgelig altid hjælpe med at finde behagelige brillestel, som klæder dit ansigt.

Vælg brillestel online - prøv dem i butikken

Gå på opdagelse i vores unikke sortiment af lækre briller og solbriller. Du kan vælge op til 4 brillestel online, som du vi prøve i din lokale Nyt Syn butik.

Find de rigtige brilleglas

Briller skal naturligvis være moderigtige, men det er lige så vigtigt, at de er funktionelle og giver dig et skarpt syn. Vores kompetente optikere hjælper dig med at finde det brilleglas, som passer til dine behov og dine øjne. Ud over at tage højde for hvilken brillestyrke du har behov for, skal du også tage stilling til hvilken type brilleglas, du ønsker. I dag kan man få glas, der er optimeret til rigtig mange forskellige situationer og forhold. Vi hjælper og vejleder dig, så du får den helt rigtige synsløsning med hjem.

De første par uger

Det er ikke unormalt, at du i de første 14 dage kan opleve at have ondt i øjnene og ubehag, når du får briller for første gang, eller du har skiftet styrke. Du vil sikkert også opleve, at brillestellet kan genere i dit synsfelt. Det er helt naturligt og kræver noget tilvænning. Derfor skal du fortsætte med at bruge brillerne for at vænne dig til det. Hvis dine nye briller fortsætter med at genere, skal du dog ikke tøve med at henvende dig til din optiker.

Hvor lang tid tager det at vænne sig til nye briller?

Det er helt normalt at nye briller kræver en smule tilvænning, og det betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt med hverken dine øjne eller dine briller. Hvor lang tid tilvænningen kan tage er meget individuelt. Nogle kan tage nye briller på og se klart lige fra begyndelsen. Andre har brug for at vænne sig til brillerne i et par timer, andre dage og for nogle kan der gå en uge eller to, før man har vænnet sig til brillerne. Brug gerne brillerne i et par timer om dagen i begyndelsen, så vil dine øjne hurtigt vænne sig til dine nye briller. Skulle du imod forventning ikke kunne vænne dig til dine nye briller, kan du altid kontakte din lokale Nyt Syn optiker, som kan rådgive dig. Husk, at vi altid har tilfredshedsgaranti - så hvis du ikke kan vænne dig til brillerne, kan altid du få skiftet glassene indenfor 3 måneder efter dit køb.

Hovedpine ved brug af dine første briller

Nogle kan opleve hovedpine eller ubehag når man bruger sine nye briller i begyndelsen. Det er dog helt normalt, da vores hjerne i en periode har brug for at vænne sig til den nye styrke. Tilvænningen strækker sig som regel over en kort periode, hvor din hjerne opdager, at den ikke længere behøver kompensere for dine synsfejl. Hvor lang tilvænningsperioden er, kan variere individuelt. Nogle kan tage brillerne på og opleve et skarpt syn med det samme. For andre tager det lidt mere tid og tilvænning til de nye briller. Det anbefales at bruge dine nye briller så meget som muligt i begyndelsen – så vil det hurtigt føles naturligt at have dem på. Hvis du imod forventning ikke kan vænne dig til dine nye briller, så står vores optikere klar til at hjælpe dig. I de fleste tilfælde kræver det kun en mindre tilpasning af brillen for at den passer til dit syn.

En synsløsning til alle

Hos Nyt Syn kan vi tilbyde optimale synsløsninger til alle - uanset om du er til enkeltstyrke, flerstyrke, skærmbriller, læsebriller, sportsbriller eller digitale briller har vi et udvalg af kvalitetsglas fra ZEISS, der passer til lige netop dit behov. Kig ind - så finder vi den optimale synsløsning til dig!

Tilvænning til flerstyrkeglas

Nogle oplever, at særligt den første brille med flerstyrkeglas kræver tilvænning, når man har været vant til enten at bruge enkeltstyrkeglas eller måske slet ikke har haft briller tidligere. Du vil måske opleve udfordringer med at bruge læsefeltet i begyndelsen, da du med brillen kun skal kigge ned med øjnene og ikke med hele hovedet, som du måske tidligere har gjort. Med lidt tilvænning vil du dog hurtigt få glæde af dine flerstyrkeglas.

Nærsynethed og hovedpine

Hvis man er nærsynet, kan man oplevehovedpine, hvis synsfejlen ikke er korrigeret korrekt. Man vil opleve, at det kan være svært at fokusere på ting, der befinder sig på længere afstande, og det kan give ubehag og hovedpine, når man skal anstrenge øjnene for at se klart på lang afstand i længere perioder.

Langsynethed og hovedpine

Hvis du er langsynet, kan du opleve hovedpine og ubehag, hvis din synsudfordring ikke bliver korrigeret med briller eller kontaktlinser. Ved langsynethed oplever man udfordringer ved at fokusere på ting, der befinder sig tæt på. Derfor vil synsproblemerne ofte blive tydelige ved længere tids læsning eller computerarbejde, hvor øjnene er på overarbejde. Når vores øjne anstrenger sig for at se skarpt og kompensere for synsfejlen, kan anstrengelsen forårsage hovedpine. Briller, der korrigerer synsfejlen, vil derfor ofte være en løsning på synsproblemet.

Kan jeg få tilskud til mine briller?

Hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist efter den gamle ordning fra før 2003, kan du søge om tilskud til dine briller hos kommunen, og det samme kan du, hvis du er medlem i gruppe 1, gruppe 2 eller gruppe 5 hos Sygeforsikring Danmark.

Din lokale optiker er din bedste ven

Det kan være svært at finde den rigtige brille - især første gang. Da du formentlig skal bruge dine briller hver dag, er det vigtigt, at du får den rigtige brille med hjem. Selvom det er nemt at købe briller på nettet, anbefaler vi, at du i stedet besøger din lokale Nyt Syn optiker, som kan vejlede dig, så du får den mest optimale løsning til dit syn.

Har du overvejet linser?

De fleste, der oplever nedsat syn for første gang, vælger at få et par briller - men faktisk kan kontaktlinser for nogle være en bedre synsløsning. For at sikre dig, at du kommer hjem med den helt rigtige synsløsning, er det derfor vigtigt, at du overvejer, om briller, kontaktlinser eller en kombination er det rigtige for dig og din livsstil. Kontaktlinser kan være den rigtige løsning for dig, der er meget aktiv i hverdagen. Nogle oplever nemlig, at brillerne er i vejen, når de eksempelvis dyrker sport eller udfører fysisk arbejde. hvis du ikke synes, at briller klæder dig, er kontaktlinser også en god løsning, så du stadig kan få et skarpt syn uden briller. Når du besøger din lokale Nyt Syn , er dette alt sammen noget, som vores optikere tager højde for, når de vejleder dig til den rette synsløsning.

Billige læsebriller er sjældent optimale

Er det blevet sværere at se bogstaverne i avisen eller på din smartphone, så kan det være tid til at anskaffe sig et par læsebriller. Der findes efterhånden mange muligheder for at købe billige læsebriller med standardstyrker på det danske marked, og de kan være fristende at anskaffe sig som ’den første brille’. De færreste er dog klar over, at de billige læsebriller aldrig vil kunne give en optimal synskorrektion, og faktisk kan de i nogle tilfælde være med til at give hovedpine og kvalme ved længere tids brug. Vores øjne er nemlig lige så individuelle som vores fingeraftryk, og derfor bør vi heller ikke bruge briller med standardstyrker.

Føler du dig utryg ved at køre i mørke?

Hvis du generes af blændinger fra modkørende biler og skal anstrenge dine øjne, når du kører bil i mørke, så bør du overveje at få DriveSafe-brilleglas i din nye brille. Det kan være en ubehagelig oplevelse at føle sig usikker ved natkørsel - men du behøver ikke føle dig utryg ved at køre bil, når det er mørkt. Med ZEISS DriveSafe får du en hverdagsbrille optimeret til natkørsel, så du har et skarpt syn i både dagslys og mørke.

Skal dit barn have briller for første gang?

Hvis dit barn skal have briller for første gang, kan du være med til at forberede dit barn på det første par briller, og hvordan kan i gøre den første synstest til en god oplevelse hos optikeren.

Vi samler på glade kunder

I Nyt Syn er god service mere end bare ord - og det mærker vores mange glade kunder hver dag.

★★★★★ - Tea Jessen, Køge

★★★★★ - Tea Jessen, Køge

Det blev pludselig den fedeste oplevelse at skulle have briller. At finde et par briller, der klæder og passer til én, er ikke nødvendigvis det nemmeste, og som førstegangskøber kan man godt være lidt på bar bund. Efter synstesten, der angav mit behov for briller, spurgte Lene, om hun måtte hjælpe mig med at vælge – selvfølgelig. Det tog ikke mange forsøg, før hun havde fundet 3 stel, der alle klædte mig i form og farve. Og så kunne jeg selv vælge ud fra hvilken brille, der passede til mit temperament. Det kunne ikke være lettere at træffe et så stort valg! Jeg har haft mine briller i over en måned, og jeg er så glad for dem! De er så enormt imødekommende og dygtige!

Bliv klogere på brillens historie

Briller blev opfundet i det 13. århundrede i Italien af optikeren og munken Alessandro della Spina. Han skabte en banebrydende innovation i år 1286 ved at tilføje to glaslinser til en ramme, hvilket markerede begyndelsen på brug af briller til synskorrektion.