Pas godt på dine briller

Syv gode råd

Her har du syv gode råd til, hvordan du passer på dine briller. Hvis du følger dem, er du sikker på at få det bedste ud af dine nye briller. 1. Brug altid begge hænder når du tager dine briller af og på 2. Puds glassene med de anbefalede pudsemidler og klude, mens du holder om glasset 3. Læg aldrig brillerne med glasset nedad 4. Når du ikke bruger brillen, så læg den i det medfølgende etui 5. Udsæt ikke dine briller for stærk varme f.eks. i solen i bilens forrude 6. Hold dine briller væk fra rengøringsmidler og lignende, der kan misfarve stellet 7. Besøg din optiker og få renset og tilpasset brillerne regelmæssigt

Sådan passer du bedst på dine briller

Pas godt på dine briller
Ved at følge nogle få råd kan du sikre den rigtige pleje og vedligehold af dine briller. På den måde forlænger du nemt både deres levetid og den nytte, som du får ved at bruge dem.

Når du bruger briller, findes der så noget bedre end helt klare brilleglas? Følelsen af nye eller nypudsede briller, der giver et uhindret og klart udsyn? Ved at følge nogle få råd kan du hurtigt sikre et bedre syn og forlænge levetiden på dine briller. Vi har her samlet de bedste råd til, hvordan du holder dine briller i tip-top stand.

Hvor lægger du dine briller?
Dine briller kan holde længe, hvis du har fået dem specialtilpasset hos en optiker. Den perfekte pasform er nemlig ikke en selvfølge. Vi anbefaler derfor, at du bruger begge hænder, når du tager brillerne af og på. Når du lægger brillerne, skal du aldrig lægge brillerne på glasset, men altid på de sammenfoldede stænger. Faktisk er det endnu bedre, hvis brillerne altid ligger i etuiet, når du ikke har dem på. På den måde undgår du at vride eller i værste fald knække stellet eller ved et uheld at ridse glasset.

Hvordan pudser man briller?
Til dagligt og på farten kan det være fristende at tørre brillerne af i skjorteærmet eller trøjekanten. Det er dog ikke en god ide. Risikoen for at komme til at ridse dine brilleglas er nemlig stor. Det er derfor vigtigt kun at bruge mikrofiberklude eller renseservietter til den daglige rengøring af glasset.

Når du rengør dine brilleglas, er den største risiko, at du ubevidst kommer til at ridse glasset. Du kan mindske risikoen ved at tørre glassene af en enkelt gang med en fiberklud, for på den måde at fjerne urenheder, inden du pudser dem. Når glassene først er blevet ridset, er det nemlig en permanent skade, der ikke kan pudses væk. Det forringer klarheden og gør det vanskeligt at se igennem glasset. I sidste ende kan det ødelægge dine brilleglas, så du er nødt til at investere i nye.

På farten
På farten kan du anvende renseservietter til at rense dine briller. Du er måske tidligere blevet frarådet at bruge disse engangsrenseklude, men renseservietterne er i dag oftest af en ordentlig kvalitet og er skånsomme ved glasset. Hvis du vælger ZEISS renseservietter, så er du sikker på, at de ikke indeholder kemiske midler. Så kan du roligt pudse løs.

Derhjemme
Derhjemme kan du både bruge en mikrofiberklud i kombination med rensespray eller lunkent vand og lidt pH-neutralt opvaskemiddel til en grundigere rengøring af både glas og stel. Tag en enkelt dråbe sulfo og gnid det mellem fingrene til det skummer og smør det på glassene, skyl efter med lunket vand og tør dem af i en mikrofiberklud eller en anden ren, blød og tør klud.

Det mest effektive er dog en mikrofiberklud og brillerens. Efter du har tørret brillerne af, sprøjter du lidt brillerens på kluden. Med den fugtige klud pudser du glassene og stellet, mens du forsigtigt holder fast på brillestellet, så det ikke vrider sig. Det er vigtigt at rense stellet engang imellem af hygiejnemæssige årsager, men også fordi det får brillerne til at sidde bedre og glide mindre på næsen. Husk også at vaske mikrokludene engang imellem. De kan normalt vaskes i vaskemaskine ved max. 40°C.

Hvordan får man rene briller?

Du kan få dine briller rene ved at vaske dem i lunkent vand og PH-neutral opvaskemiddel. Skyl brillerne rene og tør dem med et vistestykke. Puds brillerne med en mikrofiberklud efter behov. Undgå at bruge skrappe kemikalier på dine briller, det kan ødelægge dem.

Få tips til din brillepleje

Hvordan rengør og plejer du bedst dine briller? Få alle vores bedste tips i disse videoer.

Forkæl dine briller

Besøg din optiker og få renset og tilpasset brillerne regelmæssigt gerne en gang hvert halve år. Optikeren kan på få minutter rense dem effektivt i en ultralydsrenser, der får både brilleglas og stel til at funkle – næsten som nye.

Hold dine briller væk fra ekstrem varme

Dine nye briller kan holde til rigtig meget, men de har ikke godt af meget høje temperaturer som i en sauna eller i forruden af bilen på en varm sommerdag. Stellet og glasset har heller ikke godt af kemikalier fra fx rengøringsmidler eller hårfarve. De kan nemlig ødelægge belægningen på glasset eller misfarve stellet.

Besøg din optiker

Forkæl også dine briller et par gange om året med et besøg hos optikeren. Her kan de tilpasse dine briller og på få minutter rense dem effektivt i en ultralydsrenser, der får både brilleglas og stel til at skinne - som var de nye.