Brems nærsynetheden hos børn og unge

Nærsynethed er en synsfejl, som også kaldes myopi. Når en nærsynet person ser på lang afstand, bliver billedet på øjets nethinde utydeligt. Synsfejlen opstår primært blandt børn og unge i hele verden. I Asien er helt op til 90 % af alle under 20 år ramt, men også her i Europa bliver synsfejlen mere og mere udbredt: I de mellemste og højeste skoleklasser anslås det, at 20-30 % af eleverne er nærsynede.

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed skyldes en brydningsfejl i øjet, hvor øjets fokus samles foran nethinden i stedet for på den. Som ved et normalt syn. Det betyder, at den genstand, man kigger på, bliver uskarp på nethinden. Den hyppigste årsag til dette er, at øjet er for langt, men det kan også skyldes, at øjets linse og hornhinde bryder lyset for meget. Har du mistanke om, at dit barn er nærsynet, så book en synstest hos din nærmeste optiker.

Hvorfor er børns syn udfordret?

I dag bruger vi meget tid online via mobile enheder, hvilket indebærer, at vi bruger øjnene på nær afstand mere end nogensinde før. Børns aktiviteter i dag kræver, at de bruger øjnene på tæt afstand i stadig større udstrækning, og det kan betyde, at synet på lang afstand kan blive udfordret. Børn, som ikke ser tydeligt på lang afstand har blandt andet svært ved at deltage i boldsport eller læse det, der skrives på tavlen i klasseværelset.

Forebyg med disse 4 gode råd:

- Lad dit barn lege udendørs mindst 2 timer hver dag - Hold gode pauser imellem brug af tablets eller mobil - Barnet bør max have to timers nærarbejde om dagen udover skole - Få foretaget regelmæssige synsundersøgelser, så eventuelle udfordringer opdages

Hvorfor bør man forebygge?

Det er som udgangspunkt ikke farligt at blive nærsynet, men det er vigtigt at forebygge og behandle tilstanden for at undgå, at synsudfordringerne udvikler sig til øjensygdomme. Og nærsynethed er arveligt. Hvis et barn har én forælder, der er nærsynet, har barnet 3 gange så stor risiko for at blive nærsynet. Hvis begge forældre til et barn er nærsynede, har barnet 6 gange så stor risiko for at blive nærsynet.

Pas godt på dit barns syn

Forskning viser, at mindst to timers ophold udenfor om dagen kan forhindre eller forsinke udviklingen af nærsynethed. Børn bør ikke bruge meget tid på aktiviteter med kort synsafstand, såsom brug af smartphone eller læsning. Hold derfor gerne regelmæssige pauser, hvor barnet lader øjnene arbejde på mellemlang og lang afstand og undgå at arbejdsafstanden er under 20 cm. Jo tidligere nærsynetheden opdages, desto bedre er mulighederne for at bremse udviklingen af synsfejlen. Børn over 5 år bør derfor undersøges en gang om året, helt op til 18-20 års alderen.

Vil du vide mere om synet gennem livet?

Mange betegner nok synet som den vigtigste sans. Det er ikke så overraskende. Faktisk kommer omkring 75% af alle vores sanseindtryk ind via synet.

Derfor virker ZEISS MyoCare-glassene

ZEISS MyoCare-glas bygger på klinisk testet og effektiv teknologi, som er resultatet af mere end ti års forskning i behandling af nærsynethed. I midten af glasset korrigeres afstandssynet som sædvanligt, men rundt om er der aktive zoner med næsten usynlige cirkulære mikrostrukturer, der stimulerer barnets afstandssyn ved at veksle imellem henholdsvis synskorrektion, hvor barnets synsfejl korrigeres - og uskarphed hvor barnet stimuleres til at se skarpt på afstand. Dette har vist sig at bremse den uønskede øgning af øjets længde og dermed bremse udviklingen af nærsynethed.

Skal dit barn have briller?

Et udfordret syn må aldrig spænde ben for dit barn, men et barn siger sjældent til, hvis de ser dårligt. Derfor kan det være svært at vurdere, om dit barn har udfordringer med synet. Vi har samlet fem tegn, der hurtigt kan give dig en indikation af, om dit barn bør få tjekket synet.

Alle børn fortjener et sundt syn

Få tjekket dit barns nærsynethed hos en optiker, og få hjælp til at bremse udviklingen, hvis der er behov for det, så alvorlige synsproblemer i voksenalderen forebygges.