Skal mit barn have briller?

Hold øje med disse fem tegn

Som forælder eller bedsteforælder skal du holde øje med følgende fem tegn, der kan være en indikation af, at dit barn bør få tjekket sit syn:

1. Barnet lider af hovedpine og træthed
Hovedpine kan være et symptom på synsproblemer. Hvis barnets skal anstrenge sig for at læse, spændes muskulaturen i og rundt om øjnene mere, og det kan give hovedpine. Et barn, der samtidig er mere træt og uoplagt end andre børn på samme alder, kan have synsproblemer.

2. Barnet blinker meget
Hvis dit barn blinker meget, kan det være tegn på, at det har problemer med synet. De mange blink gør barnets øjne irriterede, og barnet skal derfor bruge ekstra mange kræfter på at fokusere og se klart. 

3. Barnet kniber øjnene sammen eller skeler
Kniber barnet øjnene sammen for at se ting på afstand, kan det være tegn på, at der er problemer med synet. Det samme kan være tilfældet hos et barn, som skeler på øjnene og har svært ved at styre og koordinere sine øjne.

4. Barnet har svært ved at koncentrere sig
Hvis barnet skal bruge kræfter på at fokusere for at se optimalt, bliver det ekstra træt og mister derfor hurtigt koncentrationen, hvilket smitter af på lysten til at læse og lave lektier. Vær også opmærksom, hvis barnet fortæller, at bogstaverne flyder ud.

5. Barnet har problemer med motorikken
Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis synet ikke fungerer optimalt, har et barn typisk svært ved at koordinere sine bevægelser. F.eks ved at spilde mere, når det spiser og drikker, ved at snuble og gå ind i ting, eller ved at have svært ved at gribe en bold og slå kolbøtter. Et andet tegn er, hvis barnet hurtigt bliver svimmel eller køresyg.

Dit barn har måske behov for briller, hvis det:

- skeler på øjnene - klager over hovedpine - gnider sig i øjnene - har svært ved at koncentrere sig i skole eller børnehave - har svært ved at holde balancen eller koordinere bevægelser - klager over at det er svært at se bogstaver - har læsevanskeligheder - kniber øjnene sammen eller lukker et øje for at kunne se klart - har svært ved at gribe bolde - vil have skærme meget tæt på eller læse med kort afstand til bog og papir - holder hovedet på skrå eller drejer hovedet for at se på en bestemt genstand

Skelen kan være et tegn på synsudfordringer

Skeler dit barn? Så kan det være tegn på, at dit barn har synsudfordringer. Som udgangspunkt er indad-skelen oftest fremtrædende hos børn som en medfødt tilstand - ofte på grund af langsynethed. Er du langsynet vil linsemusklerne i dine øjne hele tiden skulle trække sig sammen for at stille skarpt. Heldigvis kan skelen hos børn i langt de fleste tilfælde afhjælpes med den rette synsløsning.

Er dit barn nærsynet?

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan det korrigeres med enten briller eller kontaktlinser. Udviklingen af sygdommen kan desuden i mange tilfælde bremses ved, at barnet får natlinser.

Skal mit barn have briller?

Hvis du er i tvivl om, om dit barn skal have briller, så tøv ikke med at spørge din lokale Nyt Syn optiker til råds.

Skal mit barn have briller?

Det kan være svært for børn at vide, om de har nedsat syn. Derfor kan de heller ikke sætte ord på det. Så det er op til de voksne at være opmærksomme på, om barnet har problemer med synet. Vi har derfor samlet de mest almindelig tegn på, at dit barn kan have problemer med synet, så du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Børn ved ikke nødvendigvis, at de ikke ser så godt, som de kan komme til. De reagerer ofte meget forskelligt på et nedsat syn. Derfor er du nødt til at kigge på barnets adfærd for at finde ud af, om det kan have gavn af briller. Jo hurtigere du opdager, om synet er roden til problemet, jo hurtigere kan barnet få hjælp. På den måde kan barnet måske undgå problemer med at følge med i skolen, og man undgår måske at sætte gang i eventuelle unødvendige pædagogiske tiltag.

Har du mistanke om, at dit barn måske har problemer med øjnene og synet, skal du i første omgang gå til en øjenlæge og ikke en optiker. Ifølge loven skal børn under 10 år nemlig undersøges af en læge eller øjenlæge, første gang de skal have briller. 

Dit barns syn bliver typisk tjekket af en sundhedsplejerske i 0. klasse og igen i 6. klasse. I årene derimellem kan dit barns syn udvikle sig i en negativ retning, der kan medvirke til, at dit barn har svært ved at følge med - både på skolebænken og i fritiden med vennerne. 

Mange børn har problemer med synet, allerede når de begynder i 0. klasse, mens andre får synsproblemer i løbet af indskolingsårene. Dit barn opdager ikke altid selv, at det har brug for briller. Derfor skal du som forælder være ekstra opmærksom på de små tegn, der indikerer, at dit barn har et synsproblem. 

Man kan altid få tjekket sit barns syn hos en optiker. Hvis barnet har brug for briller eller kontaktlinser, før det er fyldt 10 år, vil man i første omgang blive henvist til barnets egen læge eller en øjenlæge for at sikre, at der ikke er andre symptomer, man skal være opmærksom på. Når barnet er undersøgt, kan optikeren hjælpe med at finde den helt rigtige løsning. Oplever man eksempelvis, at ens barn lider af hovedpine og træthed eller har besvær med motorikken, er det altid en god idé at få synet undersøgt.

Hvis øjenlægen kan se, at barnet har brug for briller, så kig ned til jeres lokale Nyt Syn optiker. Vi hjælper jer med at finde den helt rette børnebrille, der passer nøjagtigt til dit barn. Vi har et lækkert udvalg af børnebriller fra mange populære brands, som eksempelvis Lindberg, TitanFlex og Little Paul and Joe. Uanset om dit barn er til flotte farver og smarte faconer eller til en mere klassisk brille, så finder vi en brille, som dit barn vil blive glad for. Se et udvalg af smarte briller til børn her. 

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan udviklingen af sygdommen bremses ved forskellige typer linser. De findes både som endagslinser, som bruges i dagstimerne og orthokeratologiske linser (ortho-k) – også kaldt natlinser. Der findes også bløde endagslinser, som benyttes om dagen, som helt almindelige linser.

Hvis dit barn har begyndende nærsynethed, kan udviklingen af sygdommen bremses ved, at barnet bruger natlinser. Imens dit barn sover, omformer natlinsen øjets hornhinde. Denne omformning medfører, at dit barn får et optimalt syn. Når barnet vågner, tages natlinserne ud, og så har han eller hun et skarpt og klart syn hele dagen uden brug af briller eller kontaktlinser. Børn helt ned til 5-6 års alderen kan anvende kontaktlinser og kan sagtens lære at tage dem på og tage dem ud igen. Spørg din optiker hvad der vil passe bedst til netop dit barn.

Alle børn fortjener et skarpt syn

Et udfordret syn må aldrig spænde ben for en god skolestart. Hverken fra forreste eller bagerste række. De første tegn på synsudfordringer bliver ofte tydelige, når barnet starter i skole. Barnet tilbringer i skolen meget tid på at fokusere og stille skarpt på skiftevis kort og lang ved at kigge ned i sit skrivehæfte og op på tavlen. Det kan være anstrengende for barnets øjne, og der kan opstå et behov for briller eller kontaktlinser. Derfor kan det være en god idé at få tjekket barnets syn inden skolestart, så det har de bedste forudsætninger for at lære nyt og føle sig godt tilpas i skolen.

Hvilke er de fem tegn på, at barnet skal have briller?

De fem tegn på, at dit barn kan have brug for briller er: 1. Barnet lider af hovedpine og træthed 2. Barnet blinker meget 3. Barnet kniber øjnene sammen eller skeler 4. Barnet har koncentrationsbesvær 5. Barnet har udfordringer med motorikken

Kan jeg få tilskud til mit barns briller?

Ifølge sundhedsloven kan børn under 16 år få tilskud til deres briller. Det gælder både ved køb af den første brille og når det er tid til at skifte stel eller linser på grund af slidtage eller justering af synsstyrken. Tjek med din kommune for at få styr på, hvad der er muligt, og hvor stort tilskuddet er.

Vi finder det rette brilleglas

Hvis dit barn har behov for briller, er kun det bedste godt nok. Derfor forhandler vi brilleglas i topkvalitet fra ZEISS. Med ZEISS-glas får dit barn en let brille, der er komfortabel at have på. Glastykkelsen kan vi fremstille op til 40% tyndere end almindelige brilleglas - også ved meget høje styrker. Det er en forskel, der tydeligt kan mærkes, når man bærer brillen. Vi har et bredt udvalg af forskellige glastyper, men vi hjælper dig naturligvis med at finde den helt rette type brilleglas, der passer nøjagtigt til dit barn.

Kan mit barn få kontaktlinser?

Ønsker dit barn at få kontaktlinser - og er du i tvivl om, om det er muligt? Bliv klogere på kontaktlinser til børn og find ud af, om det kunne være den rette løsning for dit barn.

Vi har et stort udvalg af briller til dit barn

Hos Nyt Syn går vi meget op i at kunne tilbyde smarte briller, som kan holde til aktive børn, og som er behagelige at have på.